Výroba skvělého likéru z vajec není žádnou velkou záhadou, stačí použít čerstvé a kvalitní suroviny. Neexistují žádné konkrétní tipy, jak si tento lahodný nápoj vyrobit. Jeho hlavním rysem je jednoduchost. Použijte chemicky neošetřené citrony, 96 procentní alkohol, který likéru dodá sílu, a kvalitní domácí vejce.
Co budeme potřebovat
Na výrobu 1 litru likéru
- 8 žloutků
- 300 g cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 200 ml suchého vína
- 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml čerstvé smetany
- 350 ml brandy
- Šlehačku
- Skořici
- Citronovou kůru
- Lžíci mleté kávy
Postup
- Citron si pečlivě omyjeme a očistíme
- Poté si z něj nastrouháme kůru, ale pozor, abychom nestrouhali i bílou část, ta by mohla celou přípravu bombardina zničit
- Připravíme si hrnec se silným dnem
- Do něj nalijeme mléko, smetanu, přidáme i citronovou kůru a namletou kávu
- Poté celou směs přivedeme k varu
- Vaříme, dokud se směs nezredukuje na polovinu
- Hrnec odstavíme z plotny a počkáme, až mléko vychladne
- Mezitím si ušleháme žloutky s moučkovým cukrem
- Přidáme do něj suché víno a vysokoprocentní alkohol
- Vše spolu dobře promícháme, aby se všechny ingredience propojily
- Vychladlé mléko scedíme, aby se odstranily kousky mleté kávy, citronová kůra a případně i hrudky
- Mléko přidáme do směsi ze žloutků, cukru a alkoholu
- Znovu vše promícháme, dokud nám nevznikne krémový likér
- Poté vaječný likér můžeme přelít do 0,75 nebo litrové láhve, nebo ho ihned za tepla podávat v bombardinu
- Rozhodnete-li se ho ihned podávat, nepřeléváme ho do sklenice, ale necháme ho v hrnci na plotně a udržujeme jeho teplotu na nízký stupeň
- Do skleniček si nalijeme brandy
- Přes ní nalijeme vaječný likér, promícháme, ozdobíme šlehačkou, skořicí a podáváme
Nespotřebovaný vaječný likér uchovávejte v lednici maximálně dva týdny.