Domácí vaječný likér

Domácí vaječný likér

Výroba skvělého likéru z vajec není žádnou velkou záhadou, stačí použít čerstvé a kvalitní suroviny. Neexistují žádné konkrétní tipy, jak si tento lahodný nápoj vyrobit. Jeho hlavním rysem je jednoduchost. Použijte chemicky neošetřené citrony, 96 procentní alkohol, který likéru dodá sílu, a kvalitní domácí vejce.

Co budeme potřebovat

Na výrobu 1 litru likéru

  1. 8 žloutků
  2. 300 g cukru
  3. 100 g vanilkového cukru
  4. 200 ml suchého vína
  5. 150 ml alkoholu (min. vol. 96 %)
  6. 500 ml plnotučného mléka
  7. 500 ml čerstvé smetany
  8. 350 ml brandy
  9. Šlehačku
  10. Skořici
  11. Citronovou kůru
  12. Lžíci mleté kávy

Postup

  1. Citron si pečlivě omyjeme a očistíme
  2. Poté si z něj nastrouháme kůru, ale pozor, abychom nestrouhali i bílou část, ta by mohla celou přípravu bombardina zničit
  3. Připravíme si hrnec se silným dnem
  4. Do něj nalijeme mléko, smetanu, přidáme i citronovou kůru a namletou kávu
  5. Poté celou směs přivedeme k varu
  6. Vaříme, dokud se směs nezredukuje na polovinu
  7. Hrnec odstavíme z plotny a počkáme, až mléko vychladne
  8. Mezitím si ušleháme žloutky s moučkovým cukrem
  9. Přidáme do něj suché víno a vysokoprocentní alkohol
  10. Vše spolu dobře promícháme, aby se všechny ingredience propojily
  11. Vychladlé mléko scedíme, aby se odstranily kousky mleté kávy, citronová kůra a případně i hrudky
  12. Mléko přidáme do směsi ze žloutků, cukru a alkoholu
  13. Znovu vše promícháme, dokud nám nevznikne krémový likér
  14. Poté vaječný likér můžeme přelít do 0,75 nebo litrové láhve, nebo ho ihned za tepla podávat v bombardinu
  15. Rozhodnete-li se ho ihned podávat, nepřeléváme ho do sklenice, ale necháme ho v hrnci na plotně a udržujeme jeho teplotu na nízký stupeň
  16. Do skleniček si nalijeme brandy
  17. Přes ní nalijeme vaječný likér, promícháme, ozdobíme šlehačkou, skořicí a podáváme

Nespotřebovaný vaječný likér uchovávejte v lednici maximálně dva týdny.

Vaječný likér uvařený doma s kapkou brandy podávaný jako bombardino.
Zdroj: ellastable.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.