Tento recept na domácí vegetariánskou potahovací hmotu je bez želatiny. Tento snadný recept místo želatiny používá agar, který je rostlinného původu. Kromě toho je tato zdobící hmota také veganská, bezvaječná a bez mléčných výrobků a lze jí použít k pokrytí dortů, sušenek nebo cupcaků pro někoho kdo žije tímto životním stylem.
Co budeme potřebovat
- 60 ml vody
- 2 lžíce agarového prášku
- 120 ml kukuřičného sirupu
- 45 g kokosového másla
- 1 ½ lžíce oleje
- 700 g moučkového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- lžička prášku tylosy (směsi na pusinky viz TIP receptu č. 1)
- lžička soli
Postup
- Agar rozpustíme ve vodě – necháme 5 minut odstát.
- Připravíme si misku se 300 g moučkového cukru.
- Uprostřed vytvoříme důlek pro naši agarovou směs.
- Směs bude mít hustou želatinovou konzistenci.
- Do namočeného agaru přidáme kukuřičný sirup.
- Směs umístíme na plotnu a zapneme jí na středně nízkou teplotu.
- Průběžně mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
- Teplotu udržujeme na střední vysokou, jinak se voda odpaří.
- Pokud bude směs hustá, přidáme několik lžic vody.
- Když se agar rozpustí, přidáme olej a dobře promícháme.
- Ještě teplou a tekutou směs ihned nalijeme do mísy s moučkovým cukrem.
- Dobře promícháme, přidáme směs na pusinky a prohněteme.
- Přidáme kokosové máslo, vanilkový extrakt, sůl a zbylý cukr a hněteme.
- Chceme, aby fondánová hmota byla poddajná, ale ne lepivá, ani nechceme, aby byla tuhá.
- Hmotu rozdělíme na dvě (nebo více) porcí a vložíme do sáčku na zip.
- Sáčky na zip umístíme do plastové nádoby, abychom zabránili jeho vysychání.
- Umístíme ho do lednice, kde ho necháme pár hodin nebo přes noc odpočinout.
- Poté fondán necháme ohřát na pokojovou teplotu tím, že jej necháme několik hodin venku.
- Před samotným použitím a zdobením dortu, jej dobře prohněteme.
- Hnětení je klíčem k získání hladkého dortového fondánu.
- Pokud je hmota příliš tuhá necháme ho na 5 sekund ohřát v mikrovlnné troubě a poté ho fondánový list používáme ke zdobení.
Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.