Domácí vegetariánský fondán

Domácí vegetariánský fondán
Příprava: 20 minut Vaření: 10 minut Počet porcí: 1

Tento recept na domácí vegetariánskou potahovací hmotu je bez želatiny. Tento snadný recept místo želatiny používá agar, který je rostlinného původu. Kromě toho je tato zdobící hmota také veganská, bezvaječná a bez mléčných výrobků a lze jí použít k pokrytí dortů, sušenek nebo cupcaků pro někoho kdo žije tímto životním stylem.

Co budeme potřebovat

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžíce agarového prášku
  3. 120 ml kukuřičného sirupu
  4. 45 g kokosového másla
  5. 1 ½ lžíce oleje
  6. 700 g moučkového cukru
  7. lžička vanilkového extraktu
  8. lžička prášku tylosy (směsi na pusinky viz TIP receptu č. 1)
  9. lžička soli

Postup

  1. Agar rozpustíme ve vodě – necháme 5 minut odstát.
  2. Připravíme si misku se 300 g moučkového cukru.
  3. Uprostřed vytvoříme důlek pro naši agarovou směs.
  4. Směs bude mít hustou želatinovou konzistenci.
  5. Do namočeného agaru přidáme kukuřičný sirup.
  6. Směs umístíme na plotnu a zapneme jí na středně nízkou teplotu.
  7. Průběžně mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
  8. Teplotu udržujeme na střední vysokou, jinak se voda odpaří.
  9. Pokud bude směs hustá, přidáme několik lžic vody.
  10. Když se agar rozpustí, přidáme olej a dobře promícháme.
  11. Ještě teplou a tekutou směs ihned nalijeme do mísy s moučkovým cukrem.
  12. Dobře promícháme, přidáme směs na pusinky a prohněteme.
  13. Přidáme kokosové máslo, vanilkový extrakt, sůl a zbylý cukr a hněteme.
  14. Chceme, aby fondánová hmota byla poddajná, ale ne lepivá, ani nechceme, aby byla tuhá.
  15. Hmotu rozdělíme na dvě (nebo více) porcí a vložíme do sáčku na zip.
  16. Sáčky na zip umístíme do plastové nádoby, abychom zabránili jeho vysychání.
  17. Umístíme ho do lednice, kde ho necháme pár hodin nebo přes noc odpočinout.
  18. Poté fondán necháme ohřát na pokojovou teplotu tím, že jej necháme několik hodin venku.
  19. Před samotným použitím a zdobením dortu, jej dobře prohněteme.
  20. Hnětení je klíčem k získání hladkého dortového fondánu.
  21. Pokud je hmota příliš tuhá necháme ho na 5 sekund ohřát v mikrovlnné troubě a poté ho fondánový list používáme ke zdobení.

Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.

vegetariánská verze potahovací hmoty na narozeninový dort.
Zdroj: buddyvfoods.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.