Tuto krémovou houbovou omáčku ze žampionů budete chtít dát na všechno! Od steaku přes marinované kuřecí maso, na vepřové kotlety až po omelety a pečené brambory, jste omezeni pouze svou představivostí. Je to luxusní a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu a znovu!
Co budeme potřebovat
- 30 g másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů (nakrájených na plátky)
- Špetka soli a pepře
- 2 stroužky česneku
- 65 ml bílého vína (suché)
- 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml husté smetany
- 30 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo.
- Přidejte houby a zvolna dozlatova vařte, trvá to asi 4 až 5 minut.
- Těsně předtím, než budou hotové, přidejte česnek a špetku soli a pepře.
- Vařte, dokud česnek nezezlátne.
- Přidejte bílé víno.
- Míchejte po dobu 1 minuty nebo dokud se téměř neodpaří.
- Přidejte vývar, smetanu a parmazán.
- Míchejte, poté snižte teplotu na střední, aby se žampionová omáčka pozvolna vařila.
- Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne.
- Vmíchejte tymián, podle chuti osolíme a opepříme. Sundejte ze sporáku.
Víno – zde se hodí jakékoliv suché bílé, vyhněte se dřevitým / dubovým (např. Chardonnay) a sladkým. Zkuste Sauvignon Blanc a příbuzné odrůdy, Rulandské šedé a růžová vína jsou také skvělá.