Domácí žampionová omáčka

Domácí žampionová omáčka

Tuto krémovou houbovou omáčku ze žampionů budete chtít dát na všechno! Od steaku přes marinované kuřecí maso, na vepřové kotlety až po omelety a pečené brambory, jste omezeni pouze svou představivostí. Je to luxusní a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu a znovu!

Co budeme potřebovat

  • 30 g másla
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 300 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • Špetka soli a pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 65 ml bílého vína (suché)
  • 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml husté smetany
  • 30 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej a na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo.
  • Přidejte houby a zvolna dozlatova vařte, trvá to asi 4 až 5 minut.
  • Těsně předtím, než budou hotové, přidejte česnek a špetku soli a pepře.
  • Vařte, dokud česnek nezezlátne.
  • Přidejte bílé víno.
  • Míchejte po dobu 1 minuty nebo dokud se téměř neodpaří.
  • Přidejte vývar, smetanu a parmazán.
  • Míchejte, poté snižte teplotu na střední, aby se žampionová omáčka pozvolna vařila.
  • Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne.
  • Vmíchejte tymián, podle chuti osolíme a opepříme. Sundejte ze sporáku.

Víno – zde se hodí jakékoliv suché bílé, vyhněte se dřevitým / dubovým (např. Chardonnay) a sladkým. Zkuste Sauvignon Blanc a příbuzné odrůdy, Rulandské šedé a růžová vína jsou také skvělá.

Pánev plná žampionů v krémové omáčce s rozmarýnem.
Zdroj: recipetineats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.