Nechce se vám příliš do kváskového chleba? Zkuste si udělat tento celozrnný bochník, který nemá tak složitý postup.
INGREDIENCE
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 hrnky teplé vody
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky kmínu
- 1,5 hrnku celozrnné žitné mouky
- 3 hrnky hladké pšeničné mouky
- ¼ lžíce kukuřičného škrobu
- ¼ hrnku vody
POSTUP
- Droždí si smícháme se dvěma hrnky teplé vody a přidáme sůl.
- Následně přidáme kmín, mouky a pořádně vyhněteme těsto.
- Necháme jej v míse kynout zakryté utěrkou přibližně hodinu.
- Poté vezmeme vykynutý bochník a natahujeme jej od středu směrem dolů.
- Pak jej necháme opět kynut 40 minut na pomoučeném vále.
- Předehřejeme si troubu 230°C i s plechem, na kterém budeme chléb péct.
- Čtvrt hrnku vody si smícháme se škrobem a dáme na 45 sekund do mikrovlnky.
- Touto směsí chléb potřeme.
- Po zahřátí trouby vkládáme chléb a pečeme asi půl hodiny.