Ochutnejte vynikající recepty na americké koblihy, které se hodí pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Ještě jste neochutnali koblihy v americkém stylu? Pak je nejvyšší čas vyzkoušet recepty na donuty.

Nádherně voní, jsou úžasně nadýchané, a tak jemné, že se s každým soustem úplně rozplývají na jazyku.

Chystáte dětskou narozeninovou party, dýchánek pro spolužáky vašeho potomka nebo jen rodinnou oslavu?

Překvapte své blízké i přátelé a vykouzlete jim tento jednoduchý, a přesto dokonalý moučník během několika okamžiků.

Něco málo o donutech závěrem

Je to v podstatě oblíbená americká svačinka v podobě pečiva, které se připravuje z kynutého těsta. Samozřejmě, že fantazii se meze nekladou, takže se dá vyrobit i bez kynutí, tedy bez droždí a dokonce i bez lepku.

Podobá se naší koblize, ale ve většině případů se vůbec neplní. Naopak se osmažené či upečené těsto jen namočí do polevy, případně obalí v cukru. Ten je možné i ochutit, ať už skořicí, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a podobně.

Když použijeme polevu, může to být v podstatě jakákoliv, od čokoládové, přes citronovou až například ke karamelové. Můžete ovšem narazit i na donuty, co nemají díru, jsou plné vynikající náplně a povrch zdobí vrstva polevy.

Mrkněte na video, jak se tyto sladké dobroty vyrábí ve velkém v továrně:

DOUGHNUTS | How It's Made

Jako náplň může být použit krém (např. vanilkový, čokoládový), dále jakákoliv příchuť pudinku (jahoda, malina, čokoláda, vanilka, karamel atd.), ale i marmeláda a jiné.

První donut

Říká se, že americké koblihy jsou vlastně původem z anglického hrabství Hertfordshire. Jejich recept si prý tamní obyvatelé přivezli do Ameriky během přesídlení.  Jeho historie tak sahá do přelomu 17. a 18. století.

Bez díry nebo s dírou?

Americké koblihy se staly populárním moučníkem už v 30. letech 20. století. Tehdejší kuchaři nakonec po mnoha pokusech rozhodli, že když se kobliha uprostřed vykrojí a vznikne v ní otvor, smaží se lépe a hlavně rovnoměrně.

Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.