Donuty z horkovzdušné fritézy

Donuty z horkovzdušné fritézy
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 12

Recepty z horkovzdušné fritézy mohou být i sladké jako med. Americká sladká tečka. “Škoda, že jsou nezdravé.” To už si říkat nemusíte. Pojďme smažit zdravěji.

Ingredience:

Na těsto:

  • olej ve spreji 
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • kostka droždí
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na vanilkovou polevu:

  • 1 hrnek cukru moučka
  • 60 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovou polevu:

  • 3/4 hrnku cukru moučky
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 3 lžíce mléka

Na skořicovou polevu:

  • 1/2 hrnku cukru (krupice)
  • 2 lžíce skořice
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup: 

  • Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí.
  • Nechte kynout asi 8 minut.
  • Mouky si smíchejte se solí. 
  • Ve větší míse si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilku, pak vykynutý kvásek a nakonec mouku smíchanou se solí. 
  • Těsto důkladně prohnětejte.
  • Nechte jej kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
  • Poté si těsto vyválejte na pomoučeném vále na zhruba 1 a půl cm hrubou placku. 
  • Vyberte si hrnek o takovém průměru, aby se do fritézy vlezly alespoň 2 donuty současně.
  • Z těsta si vykrájejte kruhy, poté si menším hrnečkem (štamprlí) vykrojte díry uprostřed.
  • Vykrojené donuty přikryjte a nechte ještě další hodinu kynout.
  • Vystřihněte si kousek pečicího papíru, dejte jej do nádoby fritézy, na něj položte dva donuty a dejte péci na 190°C po dobu 6 minut.
  • Takto postupujte se všemi donuty.
  • Nakonec je máčejte do vámi zvolené polevy.
  • Jak na náplně? Čokoládovou a vanilkovou stačí vytvořit smícháním ingrediencí.
  • Skořicová je také jednoduchá. Smíchejte cukr a skořici. Touto směsí posypte donuty potřené máslem.
donuty
recipesfromapantry.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.