Pokud chcete upéct dort, který je líbivý a opravdu vynikající, inspirujte se tímto receptem. Vytvořte umělecké dílo vhodné třeba na slavnostní událost!
Ingredience na korpus
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 115 g změklého másla
- 2 ks vajec
- 275 g cukru krupice
- 250 ml rostlinného oleje
- 250 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- červené potravinářské barvivo, podle oka
Ingredience na krém
- 300 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 300 g mascarpone (nebo tvarohu)
- čerstvé ovoce na ozdobu (jahody, rybíz, borůvky, ostružiny, maliny…)
Postup
- Předehřejte si troubu na 170 °C. Dvě dortové formy vyložte pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a dejte stranou.
- V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidejte jedno po druhém vejci a znovu dobře prošlehejte. Poté vmíchejte ostatní tekuté přísady – podmáslí, olej, vinný ocet a potravinářské barvivo.
- Do tekutých surovin pomalu přimíchejte suché ingredience a řádně promíchejte. Vzniklé těsto rozdělte do dvou připravených dortových forem a dejte péct na 25-35 minut. Zkuste špejlí, zda je těsto hotové.
- Po upečení nechte 10 minut chladnout ve formách, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si v míse vyšlehejte máslo s vanilkovým extraktem, špetkou soli do pěny, poté přidejte moučkový cukr a míchejte asi 5 minut. Poté přimíchejte mascarpone.
- Korpus zarovnejte, aby byl povrch rovný a odřezky si dejte stranou, budete je potřebovat na zdobení.
- Oba korpusy rovnoměrně rozkrojte, abyste získali čtyři pláty.
- První plát potřete tenkou vrstvou krému, přiklopte druhou část a opět potřete krémem. Poté položte dva zbylé pláty a taktéž potřete vrstvou krému.
- Navrch dortu rozdrobte odřezky, které jste si schovali. Taktéž můžete rozdrobeným korpusem ozdobit i boky dortu pro ještě hezčí vzhled. Nakonec navrch dortu poklaďte čerstvé ovoce a máte hotovo.