Úžasný citronovo-makový korpus s náplní z bílé čokolády a citronovým krémem lemon curd je neuvěřitelně chutný, osvěžující a má skvělou kombinaci textur. Lemon curd dortu dodává dokonalou rovnováhu, díky čemuž není ani příliš sladký, ani moc kyselý. Jednoduše perfektně vyvážený!
Co budete potřebovat
- 80 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce máku
- 70 g cukru
- kůra z 1 citronu
- 2 lžíce másla, změklého
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce podmáslí
Na náplň:
- 150 g bílé čokolády, nasekané na malé kousky
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžička želatiny v prášku
- 1 lžíce studené vody
- 370 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce máku
- 160 ml smetany ke šlehání, vychlazené
Na lemon curd:
- 2 celá vejce
- 100 g cukru
- 1 lžíce citronové kůry
- 80 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce másla, nakrájeného na malé kousky
Na ozdobu:
- spirály citronové kůry
- hoblinky bílé čokolády
- mák
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Ve střední míse prošlehejte mouku se solí, práškem do pečiva a mákem a dejte stranou, dokud nebude připraveni k použití.
- Ve velké míse prošlehejte cukr s citronovou kůrou.
- Přidejte máslo a rostlinný olej a promíchejte.
- Zapracujte vajíčko.
- Vmíchejte vanilkový extrakt a podmáslí.
- Postupně přidávejte moučnou směs.
- Nalijte směs do připravené formy.
- Pečte 10-12 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté.
- Před přenesením na servírovací talíř nechte úplně vychladnout.
Příprava lemon curd:
- Do žáruvzdorné mísy přidejte vejce a cukr a promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu a promíchejte.
- Umístěte misku na hrnec s vroucí vodou a vařte na středním plameni za stálého šlehání asi 8–10 minut, dokud směs nezhoustne.
- Sundejte z plotny
- Postupně přidávejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
- Nechte vychladnout a chlaďte, dokud nebudete připraveni k použití.
Příprava náplně:
- Želatinu rozpusťte ve studené vodě a nechte asi 5 až 10 minut bobtnat.
- Mezitím dejte bílou čokoládu a 3 lžíce smetany do žáruvzdorné mísy a dejte nad hrnec s vroucí vodou.
- Rozpusťte na mírném ohni.
- Do rozpuštěné čokolády přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Nechte mírně vychladnout.
- Ve velké misce šlehejte sýr, dokud nebude hladký.
- Přidejte moučkový cukr, mák a vanilkový extrakt a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Příprava dortu:
- Korpus potřete třetinou náplně.
- Povrch potřete lemon curd a pomocí špejle, párátka nebo nože vytvořte víry.
- Jemně potřete další třetinou náplně.
- Přidejte lemon curd a opět vytvořte víry.
- Nakonec potřete zbylou náplní a povrch uhlaďte stěrkou.
- Dort potřete zbylým lemon curd
- Přikryjte a nechte dort chladit alespoň 4-6 hodin nebo lépe přes noc.
- Před podáváním ozdobte dort velkými hoblinkami bílé čokolády a spirálami citronové kůry.
- Posypte mákem a nechte si chutnat!
Jaký přístroj na vážení surovin by byl pro vaši domácnost největším přínosem?
Na trhu je jich spousta, tak jak si vybrat? Mimo jiné některé z nich nabízí i chytré funkce jako výpočet nutričních hodnot. Které oblasti při výběru zohlednit? Podívejte se s námi na naši recenzi kuchyňských vah, kde vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!