Dort s mákem a citronovým krémem lemon curd

Dort s mákem a citronovým krémem lemon curd

Úžasný citronovo-makový korpus s náplní z bílé čokolády a citronovým krémem lemon curd je neuvěřitelně chutný, osvěžující a má skvělou kombinaci textur. Lemon curd dortu dodává dokonalou rovnováhu, díky čemuž není ani příliš sladký, ani moc kyselý. Jednoduše perfektně vyvážený!

Co budete potřebovat

  • 80 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce máku
  • 70 g cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce másla, změklého
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce podmáslí

Na náplň:

  • 150 g bílé čokolády, nasekané na malé kousky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžička želatiny v prášku
  • 1 lžíce studené vody
  • 370 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce máku
  • 160 ml smetany ke šlehání, vychlazené

Na lemon curd:

  • 2 celá vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 80 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce másla, nakrájeného na malé kousky

Na ozdobu:

  • spirály citronové kůry
  • hoblinky bílé čokolády
  • mák

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  • Ve střední míse prošlehejte mouku se solí, práškem do pečiva a mákem a dejte stranou, dokud nebude připraveni k použití.
  • Ve velké míse prošlehejte cukr s citronovou kůrou.
  • Přidejte máslo a rostlinný olej a promíchejte.
  • Zapracujte vajíčko.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt a podmáslí.
  • Postupně přidávejte moučnou směs.
  • Nalijte směs do připravené formy.
  • Pečte 10-12 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté.
  • Před přenesením na servírovací talíř nechte úplně vychladnout.

Příprava lemon curd:

  • Do žáruvzdorné mísy přidejte vejce a cukr a promíchejte.
  • Přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu a promíchejte.
  • Umístěte misku na hrnec s vroucí vodou a vařte na středním plameni za stálého šlehání asi 8–10 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z plotny
  • Postupně přidávejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí.
  • Nechte vychladnout a chlaďte, dokud nebudete připraveni k použití.

Příprava náplně:

  • Želatinu rozpusťte ve studené vodě a nechte asi 5 až 10 minut bobtnat.
  • Mezitím dejte bílou čokoládu a 3 lžíce smetany do žáruvzdorné mísy a dejte nad hrnec s vroucí vodou.
  • Rozpusťte na mírném ohni.
  • Do rozpuštěné čokolády přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Ve velké misce šlehejte sýr, dokud nebude hladký.
  • Přidejte moučkový cukr, mák a vanilkový extrakt a šlehejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Příprava dortu:

  • Korpus potřete třetinou náplně.
  • Povrch potřete lemon curd a pomocí špejle, párátka nebo nože vytvořte víry.
  • Jemně potřete další třetinou náplně.
  • Přidejte lemon curd a opět vytvořte víry.
  • Nakonec potřete zbylou náplní a povrch uhlaďte stěrkou.
  • Dort potřete zbylým lemon curd
  • Přikryjte a nechte dort chladit alespoň 4-6 hodin nebo lépe přes noc.
  • Před podáváním ozdobte dort velkými hoblinkami bílé čokolády a spirálami citronové kůry.
  • Posypte mákem a nechte si chutnat!
Citronovo-makový korpus s náplní z bílé čokolády a citronovým krémem lemon curd.
www.homecookingadventure.com

Jaký přístroj na vážení surovin by byl pro vaši domácnost největším přínosem?
Na trhu je jich spousta, tak jak si vybrat? Mimo jiné některé z nich nabízí i chytré funkce jako výpočet nutričních hodnot. Které oblasti při výběru zohlednit? Podívejte se s námi na naši recenzi kuchyňských vah, kde vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.