Připravte si tento klasický ořechový dort, který se skvěle hodí na jakoukoliv oslavu či společenskou událost. Všem touto sladkou pochoutkou vytřete chuťové buňky!
Ingredience na piškot
- 280 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g změklého másla
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 100 ml silné černé kávy
- 85 g nahrubo nasekaných ořechů (vlašských, lískových, mandlí,…) + na posyp
Ingredience na náplň
- 100 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g mascarpone
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Dvě dortové formy u o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Odložte si stranou 2 lžíce kávy na náplň.
- Ve velké míse ušlehejte máslo, mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, vanilku a polovinu kávy. Šlehejte elektrickým šlehačem dokud nezmizí hrudky a těsto nebude vláčné a hladké.
- Vmíchejte najemno nasekané ořechy, poté rozdělte do forem a jednu polovinu posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
- Dejte je péct na 25-30 minut, dokud nezezlátnou a nenabydou. Zkuste špejlí, zda už jsou piškoty hotové.
- Koláč, který jste neposypali ořechy, pokapejte zbylou kávou. Oba piškoty nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň tak, že vyšleháte moučkový cukr, smetanu a mascarpone. Poté vmícháte odložené 2 lžíce kávy.
- Náplň rozetřete na vychladlý piškot, poté přikryjete druhým piškotem posypaným ořechy.
- Hotový dort můžete servírovat.
Pečete rádi? Zkuste také některý ze 4 skvělých receptů na ořechové řezy!