Pařížský dort, který se ideálně hodí k narozeninám. Dvoupatrová nádhera, která je plněná delikátním čokoládovým krémem a čokoládovou posypkou.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 250 g hladké mouky
- 400 g cukru krupice
- 65 g kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- Lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 85 ml oleje
- 215 ml podmáslí
- 215 ml horké vody
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na krém
- 170 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 85 g čokolády na vaření (rozpuštěné a vychladlé)
- 3 vejce
Na ozdobu
- čokoládové vločky nebo posyp
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Vymažeme si dvě dortové formy, vysypeme je kakaem a dna vyložíme pečícím papírem
- V míse si promícháme všechny suché ingredience, tak aby se spojily
- Ve středně velké míse si prošleháme všechny mokré ingredience
- Horkou vodu musíme přilévat pomalu, aby se vejce nezačala vařit
- Mokré přísady začneme nalévat do suchých a postupně všechny společně promícháváme
- Těsto poté rovnoměrně nalijeme do připravených forem a dáme do trouby
- Pečeme přibližně 45 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Poté korpusy vyndáme a necháme je chladnout 10 minut ve formách
- Pak je z forem vyndáme a dáme na vychladit na mřížku
- Na čokoládový krém si utřeme máslo s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilku
- Vše společně šleháme a postupně začneme přidávat a zašlehávat vejce
- Krém bude poměrně tekutý, celou mísu umístíme do lednice alespoň na 30 minut
- Na každou vrstvu, pomocí cukrářského pytlíku, navrstvíme čokoládový krém a posypeme čokoládovým sypáním a korpusy položíme na sebe
- Dort uložíme do lednice a vyndáme ho až když bude připraven k servírování