Dort s punčovou polevou

Dort s punčovou polevou

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 12 vajec
  2. 2 lžičky soli
  3. 12 lžic mouky
  4. 12 lžic cukru
  5. 2 lžičky prášku do pečiva

Na sirup

  1. 120 g cukru
  2. 2 lžíce kakaa
  3. 150 ml vody
  4. 150 ml rumu

Na náplň

  1. 7 lžic višňového džemu
  2. 100 g rozinek (nebo sušených brusinek)

Na polevu

  1. 3 bílky
  2. 8 lžic moučkového cukru
  3. 2 lžíce višňové šťávy

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Vymažeme si dvě dortové formy a jejich dno vyložíme pečícím papírem
  3. Na korpus si oddělíme bílky od žloutků
  4. Žloutky vyšleháme se solí, aby nám vznikl tuhý sníh
  5. Ve vedlejší míse smícháme žloutky s cukrem
  6. Poté začneme pomalu vmíchávat mouku s práškem do pečiva
  7. Když je žloutková směs promíchaná, začneme opatrně zamíchávat vyšlehaný sníh
  8. Takto vytvořené těsto si rozdělíme do dvou připravených forem a dáme péct
  9. V troubě korpusy pečeme 20 – 25 minut
  10. Korpusy poté vyndáme a necháme je na 10 minut zchladit ve formě
  11. Až poté je z forem vyndáme a necháme je vystydnout na mřížce
  12. Pro přípravu sirupu vložíme všechny ingredience do většího hrnce a přivedeme k varu
  13. Směs vaříme asi 2 minuty
  14. Poté sundáme z plotny a dáme stranou
  15. Jeden z korpusů nakrájíme na malé kostičky a vložíme ho do mísy
  16. Přidáme rozinky nebo brusinky
  17. Tyto nakrájené kostičky začneme polévat uvařeným sirupem
  18. Pozor, abychom kostky korpusu nepromáčeli, proto nám může i trochu sirupu zbýt
  19. Druhý korpus si rozpůlíme
  20. Jednu polovinu vložíme do kulaté dortové formy a tu potřeme višňovou marmeládou
  21. Nahoru položíme namočené kostičky korpusu
  22. Druhou polovinu korpusu potřeme taktéž višňovou marmeládou
  23. Tu položíme natřenou stranou dolů na sirupem polité kostičky
  24. Dort přikryjeme pečicím papírem a zatížíme ho
  25. Dort takto zatížený dáme do lednice
  26. Druhý den si vyšleháme na vodní lázni s vroucí vodou tři bílky a cukr
  27. Když se začnou vytvářet tuhé vrcholky, přidáme višňovou šťávu
  28. Pokračujeme ve šlehání do velmi husté a pevné konzistence
  29. Z dortu odstraníme formu a potřeme ho bílkovou polevou
  30. Dort si dozdobíme podle našeho přání, například sušeným ovocem
Mísa plná dortového korpusu se šlehačkou a sirupem.
Zdroj: allrecipes.com

Jestli přemýšlíte jak si tento recept ještě více vyšperkovat, je to možné s domácí marmeládou. Jestli nevíte jak na ní podívejte se zde na tyto recepty na domácí marmelády.

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.