Co budeme potřebovat
Na korpus
- 12 vajec
- 2 lžičky soli
- 12 lžic mouky
- 12 lžic cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na sirup
- 120 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 150 ml vody
- 150 ml rumu
Na náplň
- 7 lžic višňového džemu
- 100 g rozinek (nebo sušených brusinek)
Na polevu
- 3 bílky
- 8 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce višňové šťávy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Vymažeme si dvě dortové formy a jejich dno vyložíme pečícím papírem
- Na korpus si oddělíme bílky od žloutků
- Žloutky vyšleháme se solí, aby nám vznikl tuhý sníh
- Ve vedlejší míse smícháme žloutky s cukrem
- Poté začneme pomalu vmíchávat mouku s práškem do pečiva
- Když je žloutková směs promíchaná, začneme opatrně zamíchávat vyšlehaný sníh
- Takto vytvořené těsto si rozdělíme do dvou připravených forem a dáme péct
- V troubě korpusy pečeme 20 – 25 minut
- Korpusy poté vyndáme a necháme je na 10 minut zchladit ve formě
- Až poté je z forem vyndáme a necháme je vystydnout na mřížce
- Pro přípravu sirupu vložíme všechny ingredience do většího hrnce a přivedeme k varu
- Směs vaříme asi 2 minuty
- Poté sundáme z plotny a dáme stranou
- Jeden z korpusů nakrájíme na malé kostičky a vložíme ho do mísy
- Přidáme rozinky nebo brusinky
- Tyto nakrájené kostičky začneme polévat uvařeným sirupem
- Pozor, abychom kostky korpusu nepromáčeli, proto nám může i trochu sirupu zbýt
- Druhý korpus si rozpůlíme
- Jednu polovinu vložíme do kulaté dortové formy a tu potřeme višňovou marmeládou
- Nahoru položíme namočené kostičky korpusu
- Druhou polovinu korpusu potřeme taktéž višňovou marmeládou
- Tu položíme natřenou stranou dolů na sirupem polité kostičky
- Dort přikryjeme pečicím papírem a zatížíme ho
- Dort takto zatížený dáme do lednice
- Druhý den si vyšleháme na vodní lázni s vroucí vodou tři bílky a cukr
- Když se začnou vytvářet tuhé vrcholky, přidáme višňovou šťávu
- Pokračujeme ve šlehání do velmi husté a pevné konzistence
- Z dortu odstraníme formu a potřeme ho bílkovou polevou
- Dort si dozdobíme podle našeho přání, například sušeným ovocem
Jestli přemýšlíte jak si tento recept ještě více vyšperkovat, je to možné s domácí marmeládou. Jestli nevíte jak na ní podívejte se zde na tyto recepty na domácí marmelády.