Tento ovocný dortík je tak originální, že jste určitě nikdy nic podobného nezkoušeli! Od krémové polevy přes lehký nadýchaný korpus dortu, prostě vše. Tento dort bude ozdobou všude, kde ho budete podávat!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- Mléko – dle potřeby
- 4 vejce
- 225 g polohrubé mouky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g cukru krupice
- 225 g měkkého másla
- Prášek do pečiva
- 150 ml hrneček jahodového džusu (nebo granátového jablka)
- Panák punčového likéru
- 4 kapky červeného potravinářského barviva
Na pomazání
- 230 g smetanového sýra
- 125 g cukru krystal
- 215 ml smetany ke šlehání
- Panák punčového likéru
Na polevu
- 250 ml jahodového džusu
- 150 g moučkového cukru
- 100 g kukuřičného škrobu
- Voda
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem nebo ho vysypeme moukou
- V míse s vyšleháme cukr s máslem
- Postupně začneme zašlehávat vejce, extrakt, potravinářské barvivo a punčový likér
- Vyšleháme si hladký krém
- Vedle si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a postupně začneme zamíchávat do vaječné směsi
- Hotové těsto vlijeme do pekáče a rovnoměrně ho rozetřeme
- Umístíme těsto do trouby a pečeme ho 30 minut
- Upečený piškot vyndáme z trouby a necháme ho zchladnout
- Na gelovou polevu smícháme v menším hrnečku džus a cukr
- Směs pomalu zahříváme a nakonec jí přivedeme k varu
- Vedle si smícháme vodu se škrobem, tak aby se škrob ve vodě zcela rozpustil
- Rozpuštěný škrob poté nalijeme do horkého jahodového džusu a mícháme, dokud směs nezíská lesklou gelovou konzistenci
- Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
- Na krém si smícháme sýr s cukrem a mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí
- Přidáme likér, šlehačku a vše vyšleháme do pevné struktury
- Jakmile je korpus vychladlý pomažeme ho šlehačkovým krémem a polijeme jahodovou polevou
Punčový korpus je nejlepší, když ho necháte odležet alespoň 3 hodiny v lednici, ne-li přes noc, aby se punčové aroma a chuť plně rozvinuly.