Moučník s řeckým jogurtem a pistáciemi

Moučník s řeckým jogurtem a pistáciemi
Příprava: 25 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 10

Citron, jogurt a pistácie jsou velmi silnou trojkou. Když se spojí, vznikne vždy něco chuťově dokonalého a lahodného. Tato jogurtová bábovka je tak vynikající a tak úžasně vláčná, že se o ní hovoří jako o dortu.

Ostatně, když se na ní dá poleva a posyp, vypadá opravdu jako skvostný dortík, do kterého se s chutí zakousnete, případně jen na začátku decentně ochutnáte vidličkou, než se vrhnete na celý moučník.

Ingredience:

  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 120 g změklého másla
  • 180 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 3 vejce velikosti L (5 vajec, pokud máme velikost M)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 150 g vyloupaných pražených slaných pistácií
  • máslo na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy

Poleva:

  • 6 lžic šťávy z citronu
  • 250 g moučkového cukru

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Citrony důkladně omyjeme, otřeme do sucha a nejdřív z něj nastrouháme na jemném struhadle kůru.
  • Potom je přepůlíme a důkladně z nich vymačkáme šťávu.
  • Do mísy dáme máslo, cukr, špetku soli a šleháme po dobu 5 minut.
  • Poté vmícháme jedno vejce po druhém.
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zašleháme do směsi.
  • Nakonec přidáme jogurt, citronovou šťávu i kůru a vše vymícháme do hladkého těsta.
  • Nasekáme dvě třetiny pistácií a vhodíme do těsta.
  • Naposledy promícháme a nalijeme do formy, kterou si předtím vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.
  • Pečeme při 180°C asi 45 minut.
  • Zkontrolujeme, jestli ve střední části těsto nelepí a pokud ne, vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
  • Pak vyklopíme bábovku z formy a necháme úplně vychladnout.
  • Když je bábovka vychladlá, smícháme moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy.
  • Mícháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
  • Polijeme bábovku a posypeme zbývající třetinou pistácií, které nasekáme na drobné kousky.
Buchta z pistácií a jogurtu s citronovým aroma.
Zdroj: https://labsalliebe.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.