Citron, jogurt a pistácie jsou velmi silnou trojkou. Když se spojí, vznikne vždy něco chuťově dokonalého a lahodného. Tato jogurtová bábovka je tak vynikající a tak úžasně vláčná, že se o ní hovoří jako o dortu.
Ostatně, když se na ní dá poleva a posyp, vypadá opravdu jako skvostný dortík, do kterého se s chutí zakousnete, případně jen na začátku decentně ochutnáte vidličkou, než se vrhnete na celý moučník.
Ingredience:
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 120 g změklého másla
- 180 g moučkového cukru
- špetka soli
- 3 vejce velikosti L (5 vajec, pokud máme velikost M)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 150 g řeckého jogurtu
- 150 g vyloupaných pražených slaných pistácií
- máslo na vymazání formy
- mouku na vysypání formy
Poleva:
- 6 lžic šťávy z citronu
- 250 g moučkového cukru
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Citrony důkladně omyjeme, otřeme do sucha a nejdřív z něj nastrouháme na jemném struhadle kůru.
- Potom je přepůlíme a důkladně z nich vymačkáme šťávu.
- Do mísy dáme máslo, cukr, špetku soli a šleháme po dobu 5 minut.
- Poté vmícháme jedno vejce po druhém.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zašleháme do směsi.
- Nakonec přidáme jogurt, citronovou šťávu i kůru a vše vymícháme do hladkého těsta.
- Nasekáme dvě třetiny pistácií a vhodíme do těsta.
- Naposledy promícháme a nalijeme do formy, kterou si předtím vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.
- Pečeme při 180°C asi 45 minut.
- Zkontrolujeme, jestli ve střední části těsto nelepí a pokud ne, vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
- Pak vyklopíme bábovku z formy a necháme úplně vychladnout.
- Když je bábovka vychladlá, smícháme moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy.
- Mícháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
- Polijeme bábovku a posypeme zbývající třetinou pistácií, které nasekáme na drobné kousky.