Snadná a rychlá, přesně taková je tato buchta z banánů, po které se u vás jen zapráší. Je úžasně vláčná, jemná a provoní celou domácnost.
Ingredience:
Těsto:
- 125 g změklého másla
- 110 g třtinového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 3 hodně zralé banány
- 1 polévkovou lžíci mléka
- 225 g samokypřící mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce rumu
Vanilkovo-citronová poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 10 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Pokud máme horkovzdušnou, stačí 160°C. Nachystáme si kulatou dortovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
- Do mísy dáme máslo, cukr, vanilku a našleháme, aby byla směs pěkně nadýchaná a krémová. Po jednom přidáme vejce a každé důkladně zašleháme.
- Vidličkou rozmačkáme v malé misce banány a přihodíme do máslové směsi. Promícháme a vmícháme mléko.
- Mouku se skořicí a jedlou sodou prosejeme do mísy a po částech zamícháme do mokrých přísad. Mícháme tak dlouho, až se všechny suroviny propojí v hladké těsto.
- Přendáme do připravené formy a uhladíme povrch, aby bylo těsto rozprostřeno rovnoměrně.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 – 45 minut. Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat.
- Jakmile je dort úplně vychladlý, připravíme si vanilkovo-citronovou poelvu.
- Do střední misky prosejeme moučkový cukr, přidáme máslo, vanilku, citronovou šťávu a důkladně mícháme, aby byla poleva hladká, bez hrudek s jemnou konzistencí.
- Vyklopíme na povrch dortu/buchty a rozprostřeme po celé ploše a když nám vyjde, tak klidně i po stranách.
- Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády, nasekanými ořechy, posypat skořicí nebo nechat jen tak.