Zelenina je pro pečení velmi oblíbená, zvlášť pokud se jedná o něco dobrého, a hlavně sladkého na zub. Budete překvapeni, jak dobře může takový recept chutnat.
Ingredience:
Těsto:
- 2/3 hrnku rostlinného oleje
- 2 větší vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 1/2 hrnku strouhané cukety
- 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
Na dohotovení
- 3 lžíce neslaného másla
- 3 líce hnědého cukru
- 2 cukety
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Troubu nahřejeme na 170 stupňů a nachystáme si kulatou dortovou formu.
- Ve střední misce smícháme olej, vejce, vanilku a oba cukry.
- Přidáme nastrouhanou cuketu a rozmícháme, aby nebyly v těstě kousky.
- Do malé misky dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, koření a zamícháme.
- Suchou směs přesypeme do mísy s cuketou a pečlivě rozšleháme až do hladkého těsta.
- Když máme hotové těsto, připravíme si suroviny na dohotovení.
- Na dno formy dáme neslané máslo a vložíme do trouby, aby se rozpustilo.
- Vyjmeme horkou formu z trouby a dno posypeme polovinou hnědého cukru, moučkovým cukrem a naskládáme na něj plátky cuket, aby bylo pokryté celé dno.
- Na cukety nalijeme připravené těsto a dáme péct na 30 až 35 minut.
- Jakmile je špejle po zasunutí do střední části čistá a těsto nelepí, můžeme perník vyndat z trouby.
- Počkáme 15 minut, aby trochu vychladl, a potom překlopíme z formy na talíř.
- Cuketa je teď nahoře, takže ji posypeme zbývajícím hnědým cukrem a pomocí flambovací pistole necháme cukr lehce zezlátnout.
- Pak už jen stačí nakrájet a konzumovat. Kdo chce, může ještě posypat moučkovým cukrem nebo pocákat čokoládovou polevou.