Citron bývá mnohdy zatracován kvůli jeho kyselé chuti, ale věřte, že jeho použitím nemůžete svému moučníku nijak uškodit.
Ostatně jeho úžasné aroma a charakteristická chuť dokáže proměnit i tu nejobyčejnější buchtu v něco delikátního a nepřekonatelného. Buchta je šťavnatá, jemná a krásně vláčná.
Ingredience:
- 1 a 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 3 velká vejce
- 1 a 1/4 hrnku mléka
- 1 a 1/2 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/4 hrnku Limoncella (italský destilát)
- 2 lžičky citronového extraktu
- smetana ke šlehání
- 1 a 3/4 hrnku krystalového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 165 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem a ten postříkáme kuchyňským sprejem na pečení.
- Do velké misky nalijeme olivový olej, přidáme vejce a důkladně našleháme.
- Přilijeme mléko, citronovou šťávu, limoncello, citronový extrakt, šlehačku a znovu šleháme zhruba 1 minutu.
- Přisypeme cukr, citronovou kůru a promícháme. K tomu přisypeme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a důkladně mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Přendáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 75 minut. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
- Upečenou buchtu odložíme na rošt a necháme ve formě asi 1 hodinu odpočívat. Poté vyjmeme z formy a pocukrujeme.