Dort z olivového oleje s citronem

Dort z olivového oleje s citronem
Příprava: 15 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 12

Citron bývá mnohdy zatracován kvůli jeho kyselé chuti, ale věřte, že jeho použitím nemůžete svému moučníku nijak uškodit.

Ostatně jeho úžasné aroma a charakteristická chuť dokáže proměnit i tu nejobyčejnější buchtu v něco delikátního a nepřekonatelného. Buchta je šťavnatá, jemná a krásně vláčná.

Ingredience:

  • 1 a 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 velká vejce
  • 1 a 1/4 hrnku mléka
  • 1 a 1/2 lžíce strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/4 hrnku Limoncella (italský destilát)
  • 2 lžičky citronového extraktu
  • smetana ke šlehání
  • 1 a 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 165 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem a ten postříkáme kuchyňským sprejem na pečení.
  • Do velké misky nalijeme olivový olej, přidáme vejce a důkladně našleháme.
  • Přilijeme mléko, citronovou šťávu, limoncello, citronový extrakt, šlehačku a znovu šleháme zhruba 1 minutu.
  • Přisypeme cukr, citronovou kůru a promícháme. K tomu přisypeme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a důkladně mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Přendáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 75 minut. Špejlí zkusíme, jestli těsto nelepí.
  • Upečenou buchtu odložíme na rošt a necháme ve formě asi 1 hodinu odpočívat. Poté vyjmeme z formy a pocukrujeme.
Citronová olejová buchta.
Zdroj: https://www.averiecooks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.