Nadýchaný piškotový dort s jahodami a šlehačkou si zamilují nejen dospělí, ale i děti! Připravte ho k nějaké slavnostní události či jen tak pro radost.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vinného kamene
- kukuřičná mouka, k zahuštění
- 4 vejce, pokojové teploty
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
Na náplň a přelití:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- jahodový džem
- čerstvé jahody na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Vymažte dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm.
- Dbejte na to, abyste dobře vymazali i boky formy.
- Do odměrky na 250 ml dejte hladkou mouku, jedlou sodu a vinný kámen.
- Zbytek odměrky naplňte kukuřičnou moukou.
- Elektrickým šlehačem šlehejte vejce a cukr při vysoké rychlosti po dobu 7 minut.
- Přidejte vanilku a šlehejte dalších 30 sekund.
- Během šlehání vajec prosejte směs mouky třikrát na mastný papír.
- Zapněte mixér na nejnižší rychlost.
- Jemně přidejte do vaječné směsi směs mouky; šlehejte 1 minutu do hladka.
- Směs rozdělte do dortových forem.
- Vložte do trouby na střední mřížku a pečte asi 20 minut, nebo dokud piškot při dotyku nevyskočí.
- Vyjměte korpusy z trouby.
- Položte pečicí papír na chladící mřížku a vyklopte na něj korpusy.
- Nechte úplně vychladnout.
- Šlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkovou esenci, dokud nevznikne hladká šlehačka.
- Na servírovací talíř položte jeden korpus.
- Naneste na něj lžící jahodový džem a vyhlaďte ho k okrajům pomocí špachtle.
- Na jahodový džem naneste lžičkou polovinu šlehačky, uhlaďte až k okrajům a nechte asi 1,5 cm volný, aby šlehačka mohla roztéct k okrajům.
- Na šlehačku položte druhý korpus, naneste na něj zbylou šlehačku a uhlaďte k okrajům.
- Ozdobte čerstvými jahodami.