Tento slaďoučký recept na fenyklový dort, by neměl chybět po žádném nedělním obědě.
Ingredience:
Dortový korpus
- 1 lžíce fenyklových semínek
- 1 cibule fenyklu zbavená středu (asi 225 g)
- 2 lžíce másla
- 250 g spařených mandlí
- 250 g vyloupaných nesolených pistácií
- 6 vajec
- 250 g cukru
Sirup
- 1 malá cibule fenyklu zbavená středu
- 4 hvězdičky badyánu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1/2 lžičky anýzových semínek
- 250 ml vody
- 125 g cukru
Posup:
- Na sucho v pánvi opečte 1 lžíci fenyklových semínek dokud nezačnou vonět (asi 3 minuty). Opražená semínka, přesypte na talíř a dejte stranou.
- 1 cibuli fenyklu nakrájejte na tenké plátky.
- Fenykl opékejte na mírném ohni na másle do měkka (asi 10 minut) a dejte stranou.
- Mandle a pistácie dejte do mixéru a mixujte do jemna.
- Všechny vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
- Do žloutkové pěny velmi opatrně vmíchejte ořechy, opražená semínka a fenykl.
- V míse si vyšlehejte sníh z bílků, který jemně vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do dortové formy a pečte asi 40 minut při 180°C.
- Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Mezi tím, než se upeče a vychladne dort si připravte sirup.
- Na pánvi si opečte badyán, semínka anýzu a fenyklu (opékejte asi 3 minuty).
- Po 3 minutách přidejte na jemné plátky nakrájený fenykl, cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu dokud fenykl nebude měkký a směs pořádně provařená (20 minut).
- Uvařený sirup nechte se vším kořením vychladnout, aby se propojili chutě.
- Vychlazený sirup sceďte přes síto.
- Vychladlý dortový korpus polijte sirupem a nechte vsáknout.
Dort si nejlépe vychutnáte nakrájený na kousky, zdobený šlehačkou a politý lžící sirupu.
Pokud jste fanoušci dortů vyzkoušejte naše další slaďoučké recepty na dorty.