Naučte se, jak si doma vyrobit nejlepší dračí rolku neboli sushi s úhořem a krevetou!
Co budeme potřebovat
- 115 g salátové okurky
- 2 avokáda
- ½ citronu
- 2 listy nori (mořské řasy)
- 360 g sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 8 kusů tempura krevet (nebo upečených/osmažených)
- 20 g tobiko (jikry z létajících ryb)
Na ozdobu
- Pikantní majonéza Sriracha
- Rybí omáčka
- Pražená černá sezamová semínka
Na namáčení rukou
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
Postup
- Okurku nakrájíme podélně na čtvrtky
- Odstraníme semínka a poté podélně rozkrojíme napůl
- Nori řasu přepůlíme
- Avokádo rozřízneme podélně kolem pecky a rozpůlíme
- Z avokáda odstraníme slupku, nakrájíme ho a pokapeme citronovou šťávou
- Plátky avokáda jemně zatlačíme prsty a poté jemně a rovnoměrně tiskněte stranou nože, dokud nebude délka avokáda přibližně jako délka sushi rolky
- Bambusovou podložku zabalíme do plastové fólie a položíme polovinu listu nori lesklou stranou dolů
- Prsty si namočíme do octové vody a na plát nori rozprostřeme ½ šálku sushi rýže
- Otočíme ji a na spodní konec listu nori vložíme krevetu, proužky okurky a tobiko jikry
- Od spodního konce začneme plát nori přes náplň těsně a pevně převalovat bambusovou podložkou, dokud spodní konec nedosáhne konce řasy
- Na roli položíme bambusovou podložku a roličku pevně stiskneme
- Avokádo položíme na rolku
- Na rolku položte plastovou fólii a poté jí přeložíme bambusovou podložku
- Rolku pevně přimáčkneme, dokud se plátky avokáda neobtočí kolem sushi
- Ale opatrně, abychom avokádo nepolámali
- Roládu nakrájíme nožem na 8 kusů
- Po každém řezu nůž očistíme mokrým hadříkem
- Odstraňte z rolek plastovou fólii a přenesme je na servírovací talíř
- Na každý kousek sushi dáme tobiko a pokapeme ho pikantní majonézou a navrch nasypeme černým sezamem
Pokud chcete, nalijte na talíř trochu unagi omáčky, abyste mohli sushi namáčet.