Podávejte tuto báječnou buchtu ke kávě či s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou jako dezert. Kombinace pořádné nálože borůvek s kořeněnou máslovou drobenkou a zakysanou smetanou je neuvěřitelná!
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 8 polévkových lžic změkčeného másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky borůvek
Na drobenku:
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 5 lžic rozpuštěného másla
- volitelně: 1/2 šálku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
Postup
- Vymažte 23 cm koláčovou formu.
- Předehřejte trouba na 180 stupňů Celsia.
- V míse smíchejte 1 a 1/2 šálku mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V elektrickém mixéru vyšlehejte změklé máslo s cukrem.
- Šlehejte asi 3 až 4 minuty, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
- Přidejte vejce a rozšlehejte do hladka.
- Přidejte zakysanou smetanu s vanilkou a zašlehejte.
- Nakonec přidejte i moučnou směs a na nízké rychlosti rozšlehejte.
- Těsto rozetřete do připravené formy a rovnoměrně ho posypte borůvkami.
- V jiné míse smíchejte třtinový cukr, 3/4 šálku mouky, skořici a muškátový oříšek.
- Směs promíchejte vidličkou.
- Přidejte 5 lžic rozpuštěného másla a dobře promíchejte.
- Pokud používáte, vmíchejte najemno nasekané ořechy.
- Drobenkovou směsí rovnoměrně posypte borůvky.
- Pečte v předehřáté troubě 40 až 45 minut, dokud koláč není pevný a vršek nezhnědne.
- Nechte vychladnout ve formě asi 10 minut na stojanu.
- Před krájením vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.