Tento moučník s drobenkou je naprosto luxusní, s velkým množstvím jablek a nejskvělejší drobenkou všech dob! Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.
Ingredience
Na buchtu:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce mléka
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku + 2 lžičky rostlinného řepkového oleje
- 1 velké vejce
- 2 až 3 středně velká jablka, omytá, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 polévková lžíce jablečného octa
Na drobenku:
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného a vychladlého
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
Postup
- Vymažte a moukou vysypte 20 cm rozkládací kulatou formu.
- Odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Připravte si drobenku.
- Ve střední míse smíchejte oba cukry, skořici, sůl a mouku.
- Vidličkou přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se ze směsi nevytvoří drobky.
- Dejte stranou.
- Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké odměrce smíchejte mléko, vanilku, olej a vejce.
- Šlehejte do hladka.
- Přidejte mokré přísady k suchým a promíchejte vařečkou.
- Několik hrudek v těstu je v pořádku.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Ve střední míse promíchejte plátky jablek se dvěma lžícemi cukru, 1/2 lžičky skořice a jablečným octem.
- Dejte stranou.
- Na těsto naaranžujte plátky jablek.
- Jablka posypte drobenkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minut nebo dokud není drobenka dozlatova.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Přendejte na servírovací talíř nebo stojan.
- Nakrájejte a podávejte.
- Uchovávejte v zakryté nádobě až 4 dny.