Drobenkový koláč z jahod a rebarbory

Drobenkový koláč z jahod a rebarbory
Příprava: 40 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Lahodný způsob, jak zužitkovat úrodu rebarbory a jahod! Koláč podávejte k odpolední kávě, jako snídani či skvělý dezert.

Co budete potřebovat

Na náplň:

  • 2 šálky rebarbory nakrájené na plátky ​​o tloušťce cca 1 cm
  • 1 půllitr jahod, očištěných, oloupaných, nakrájených na plátky a lehce rozmačkaných
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Na koláč:

  • 1,5 šálku hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změkčeného
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu

Na drobenku:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 5 lžic másla, rozpuštěného
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů (volitelně)

Postup

  • Vymažte tukem a vysypte moukou 23 cm pružinovou dortovou formu.
  • Smíchejte rebarboru, rozmačkané jahody a citronovou šťávu ve středním hrnci.
  • Smíchejte 2/3 šálku cukru a kukuřičný škrob a přidejte do ovocné směsi.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
  • Zahřejte troubu na 175°C.
  • Smíchejte v misce 1,5 šálku mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • Ve velké míse šlehejte máslo s 3/4 šálku krystalového cukru, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
  • K máslové směsi zašlehejte vejce a zakysanou smetanu.
  • Poté zašlehejte vanilku.
  • Pomalu vmíchejte i moučnou směs.
  • Rozprostřete do připravené formy.
  • Na těsto nalijte vychladlou ovocnou směs.
  • Připravte si drobenku.
  • Smíchejte 3/4 šálku mouky, 1/2 šálku krystalového cukru, skořici, muškátový oříšek, 5 lžic rozpuštěného másla a nasekané pekanové ořechy, pokud používáte.
  • Rovnoměrně nasypte na ovocnou směs.
  • Pečte asi 45 minut, nebo dokud se koláč nezpevní a drobenka lehce nezhnědne.
  • Užijte si to!
Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou na talířku s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Milovníky jahod opravdu potěšíme. Máme pro vás totiž ty nejsladší jahodové recepty na jednom místě! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.