Lahodný způsob, jak zužitkovat úrodu rebarbory a jahod! Koláč podávejte k odpolední kávě, jako snídani či skvělý dezert.
Co budete potřebovat
Na náplň:
- 2 šálky rebarbory nakrájené na plátky o tloušťce cca 1 cm
- 1 půllitr jahod, očištěných, oloupaných, nakrájených na plátky a lehce rozmačkaných
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Na koláč:
- 1,5 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změkčeného
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Na drobenku:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 5 lžic másla, rozpuštěného
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů (volitelně)
Postup
- Vymažte tukem a vysypte moukou 23 cm pružinovou dortovou formu.
- Smíchejte rebarboru, rozmačkané jahody a citronovou šťávu ve středním hrnci.
- Smíchejte 2/3 šálku cukru a kukuřičný škrob a přidejte do ovocné směsi.
- Za stálého míchání přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
- Zahřejte troubu na 175°C.
- Smíchejte v misce 1,5 šálku mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse šlehejte máslo s 3/4 šálku krystalového cukru, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- K máslové směsi zašlehejte vejce a zakysanou smetanu.
- Poté zašlehejte vanilku.
- Pomalu vmíchejte i moučnou směs.
- Rozprostřete do připravené formy.
- Na těsto nalijte vychladlou ovocnou směs.
- Připravte si drobenku.
- Smíchejte 3/4 šálku mouky, 1/2 šálku krystalového cukru, skořici, muškátový oříšek, 5 lžic rozpuštěného másla a nasekané pekanové ořechy, pokud používáte.
- Rovnoměrně nasypte na ovocnou směs.
- Pečte asi 45 minut, nebo dokud se koláč nezpevní a drobenka lehce nezhnědne.
- Užijte si to!
Milovníky jahod opravdu potěšíme. Máme pro vás totiž ty nejsladší jahodové recepty na jednom místě! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se!