Nebojte se drštěk a poznejte všechny jejich světlé stránky!

Dršťky mají spoustu nadšenců, ale i odpůrců.

Pokud patříte mezi druhé zmiňované, třeba jim po přečtení našeho článku dáte šanci.

Obsahují totiž spoustu vitamínů a minerálů, a když je správně připravíte, můžete si i skvěle pochutnat.

Užijte si to!

Co jsou to vlastně ty dršťky?

Dršťky jsou jedlá svalová výstelka ze žaludku hospodářských zvířat, jako jsou krávy, prasata a ovce. Konzumují se však i dršťky kozí či jelení. I když to nezní jako ta nejchutnější část zvířete, dršťky jsou ve skutečnosti jedním z nejzdravějších způsobů, jak jíst maso. Mají extrémně nízký obsah kalorií ve srovnání s jinými kusy masa, a zároveň obsahují spoustu vitamínů a minerálů.

Hovězí dršťky.
www.bbc.com

Zdravotní výhody konzumace drštěk

Podporují zdraví kostí a budování svalů

Dršťky jsou vynikajícím a obecně levným zdrojem libových bílkovin. Díky bílkovinám se cítíte sytí a také pomáhají vašemu tělu opravit poškozenou tkáň a budovat svaly.

Chrání proti anémii

Dršťky jsou bohaté na vitamín B12, který pomáhá předcházet anémii. Když je vaše tělo anemické, nemá dostatek červených krvinek k transportu kyslíku do vašich orgánů. To může vést ke slabosti a únavě.

Napomáhají hubnutí

Konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin vám může pomoci kontrolovat chuť k jídlu a ovlivňovat lépe svou váhu. Kromě toho mají dršťky ve srovnání s jinými zdroji živočišných bílkovin nízký obsah kalorií a tuku.

Rizika konzumace drštěk

I když jsou dršťky nabité dobrými živinami, mají několik rizik, zvláště pokud jsou konzumovány ve velkém množství. Než přidáte dršťky do svého jídelníčku, zvažte následující možná rizika:

Zvyšují cholesterol

Dršťky mají ve srovnání s jinými kusy masa vysoký obsah cholesterolu. 85 gramů drštěk může obsahovat až 108 miligramů cholesterolu. To je asi třetina doporučené celkové potřeby cholesterolu za den. Zatímco mnoho lidí dokáže zpracovat cholesterol z potravy bezpečně, někdo na tuto formu cholesterolu reaguje silněji. Pokud máte vysoký cholesterol, poraďte se se svým lékařem, než zařadíte dršťky do svého jídelníčku.

Hůře se konzumují

Dršťky může být těžké žvýkat, pokud nejsou správně uvařené. Nedostatek tuku, díky kterému jsou dršťky skvělým nízkokalorickým zdrojem bílkovin, také způsobuje to, že jsou dršťky po uvaření gumové. Mějte to na paměti, pokud máte zubní protézy nebo citlivé zuby.

Nutriční hodnoty

V následující tabulce uvidíte porovnání nutričních hodnot 100 g vařených drštěk vs. jiných vařených vnitřností.

Nutriční hodnotyDršťky
(100 g)
Kuřecí játra
(100 g)
Kuřecí srdíčka
(100 g)
Vepřové ledvinky
(100 g)
Energie89 kcal166 kcal153 kcal151 kcal
Sacharidy0 g0.9 g0.7 g0 g
Vláknina0 g0 g0 g0 g
Bílkoviny13 g24 g16 g25 g
Tuky3.9 g6.5 g9.3 g4.7 g
Cholesterol127 mg558 mg136 mg480 mg

Vitamíny a minerály

Podívejte se také do naší následující tabulky, kde uvidíte množství vitamínů a minerálů ve 100 g vybraných vařených vnitřností.

Vitamíny a minerályDršťky
(100 g)
Kuřecí játra
(100 g)
Kuřecí srdíčka
(100 g)
Vepřové ledvinky
(100 g)
Vitamín A0.00 mcg3948.00 mcg9.00 mcg78.00 mcg
Vitamín B10.000 mg0.289 mg0.152 mg0.396 mg
Vitamín B20.067 mg1.976 mg0.728 mg1.586 mg
Vitamín B30.828 mg10.953 mg4.883 mg5.785 mg
Vitamín B60.008 mg0.749 mg0.360 mg0.460 mg
Vitamín B121.09 mcg16.71 mcg7.29 mcg7.79 mcg
Vitamín B94.00 mcg573.00 mcg72.00 mcg41.00 mcg
Vitamín C0.0 mg27.7 mg3.2 mg10.6 mg
Vápník72.00 mg11.00 mg12.00 mg13.00 mg
Měď0.07 mg0.49 mg0.35 mg0.68 mg
Železo0.62 mg11.53 mg5.96 mg5.29 mg
Hořčík14.00 mg25.00 mg15.00 mg18.00 mg
Fosfor67.00 mg402.00 mg177.00 mg240.00 mg
Draslík70.00 mg261.00 mg176.00 mg143.00 mg
Sodík441.00 mg398.00 mg74.00 mg80.00 mg
Selen13.00 mcg81.70 mcg4.30 mcg311.50 mcg
Zinek1.48 mg3.95 mg6.59 mg4.15 mg

Inspirujte se také našimi výbornými recepty na ledvinky 7x jinak!

Druhy drštěk

Hovězí dršťky

Jedná se o jedlou výstelku kravského žaludku a je to nejoblíbenější druh drštěk na trhu. Vzhledem k tomu, že skot je přežvýkavec, má jeho žaludek celkem čtyři komory. Z toho vyplývá, že existují také čtyři druhy hovězích dršťek, které se liší vzhledem a strukturou. U nás se všechny hovězí dršťky prodávají dohromady, nicméně některé národy, jako třeba Francouzi, je od sebe odlišují dle jednotlivých komor a každý typ používají do různých receptů.

Vepřové dršťky

Vepřové dršťky jsou výstelkou prasečího žaludku. Na rozdíl od skotu má prase pouze jednokomorový žaludek.

Kozí dršťky

Tento druh pochází z kozího žaludku. Vzhledem k tomu, že kozy jsou také přežvýkavci, lze tento druh také rozdělit na čtyři druhy jako maso hovězí.

Ovčí dršťky

Jsou známé jako skopové nebo jehněčí dršťky a jak již název vypovídá, jsou výstelkou ovčího žaludku. Tento specifický druh má také čtyři typy, protože žaludek ovce má čtyři oddíly, podobně jako skot nebo koza.

Existují také zelené dršťky, které jsou v podstatě výstelkou žaludku ve své nejsyrovější formě. Oproti svému názvu je tento typ většinou hnědé barvy, jen tu a tam je nádech zelené. To je často důsledkem toho, že se přežvýkavci krmí rostlinami, trávou a listím před porážkou. Tento typ dršťky se nijak nečistí ani nebělí, protože je určen ke konzumaci pouze pro psy a jiná zvířata. To znamená, že tento druh není bezpečný pro konzumaci lidmi.

Kde dršťky koupit a jak je skladovat?

Dršťky koupíte v supermarketech, na trzích či u řezníka. Když si dršťky kupujete, vybírejte takové, kterou jsou měkké a jemné, a které nezapáchájí.

Čerstvé dršťky se špatně skladují. Můžete je uchovat v lednici jeden den, ale pokud je neplánujete použít hned, raději je pevně zabalené zmrazte. Připravené dršťkové pokrmy, jako jsou polévky a dušená jídla, naopak obecně chutnají ještě lépe druhý den po uvaření, chutě mají totiž více času na promísení. Zbytky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce a spotřebujte nebo zmrazte do tří až čtyř dnů.

Jak využít dršťky v kuchyni?

Navzdory nedostatku popularity má většina zemí svůj vlastní tradiční způsob vaření drštěk, od dušených drštěk v Číně až po Haggis, známý skotský pokrm. Dršťky mají žvýkací strukturu a poněkud nevýraznou chuť.

Jemný chuťový profil drštěk ve skutečnosti funguje ku prospěchu věci, umožňuje jim však snadno převzít chutě ostatních ingrediencí, se kterými se vaří. Díky tomu jsou ideální pro vycpávání klobás nebo pro použití v dušených pokrmech s bohatým vývarem. Nedostatek výrazné chuti je činí extrémně všestrannými a je pravděpodobně jedním z důvodů, proč jej lze nalézt v kuchyních z celého světa v průběhu historie.

U nás je nejznámější pokrm z drštěk dršťková polévka. Připravte si ji podle jednoho z našich pěti luxusních receptů!

Jak upravit syrové dršťky?

Většinou koupíte dršťky syrové, čištěné, omyté a blanšírované (předvařené), někdy i vařené. Pokud však omyté a předvařené nejsou, je vhodné dršťky před samotnou úpravou:

  • několik hodin před vařením nechat ponořené ve studené vodě
  • řádně vyprat pod tekoucí vodou a odřezat z nich všechny tmavé části a lůj
  • dvakrát předvařit po dobu třiceti minut, vždy vodu slít, než se nám podaří odstranit typický nepříjemný zápach
  • až třetí vývar použít do pokrmu
  • po změknutí nakrájet na nudličky a pokračovat v přípravě jídla z drštěk

Dršťky se objevují v tradičních pokrmech téměř ve všech zemích světa, ve všem od předkrmů po studené saláty. Klasická britská příprava zahrnuje vaření drštěk a cibule v mléce.

V Itálii si můžete vychutnat trippa alla fiorentina dušenou v rajčatové omáčce a v Belgii podávají dršťkovou klobásu obalenou v tlustých střevech. Známá klobása Andouille z Francie obsahuje dršťky, stejně jako kolumbijská butifarra.

Africké a asijské země mají všechny své vlastní verze dušených a smažených drštěk. Na jihu Spojených států můžete najít dršťky smažené v těstíčku z podmáslí. Obyvatelé několika zemí v Latinské Americe upřednostňují dršťkovou polévku/guláš známou jako mondongo. Peruánský cau cau guláš obsahuje hovězí dršťky, brambory, zeleninu a mátu. V Ekvádoru podávají guatitas s arašídovou omáčkou.

Mexická kuchyně využívá hovězí dršťky, zvané pancita de res; nejznámějším pokrmem může být menudo, polévka z hominy a drštěk. Při přípravě s ovčími dršťkami je výsledkem podobného receptu vývar zvaný pancita. Menudo a pancita mohou být velmi pikantní a obě jsou nabízeny jako lék na kocovinu.

U Pancita de barbacoa kuchaři nacpou ovčí žaludek jiným orgánem a dochutí cibulí, česnekem a bylinkami. Poté se vaří v hliněné grilovací jámě se zbytkem jehněčího nebo skopového masa. Tacos vyrobené z pancita de barbacoa jsou považovány za pochoutku.

Recept na dršťky s cibulí

Dršťky bývaly běžným jevem na místních trzích v Yorkshiru, a i když už nepatří na seznam toho, co lidé chtějí ve Spojeném království při jejich návštěvě ochutnat, stále zůstávají oblíbeným pokrmem mezi místními obyvateli. Vyzkoušejte tento tradiční yorkshirský recept, který je neuvěřitelně snadný na přípravu.

  1. Nakrájejte dršťky na kousky a vložte je do hrnce s nakrájenou cibulí a 50/50 vodou a mlékem na zakrytí.
  2. Jakmile směs dojde k varu, můžete ji nechat hodinu vařit na středním plameni.
  3. Zatímco se směs vaří, smíchejte stejné díly másla a hladké mouky v míse.
  4. Po hodině by vaše dršťky měly být dostatečně měkké a můžete vmíchat směs másla a mouky.
  5. Důkladně vše promíchejte.
  6. Přendejte do nádoby vhodné do trouby a pečte další půl hodiny.
  7. Navíc můžete během posledních 5 minut pečení posypat vrch vrstvou strouhaného sýra pro extra krémovou texturu.
  8. Jakmile se sýr rozpustí, vyjměte z trouby a podávejte!
Dršťky s mlékem a cibulí servírované v mléce se lžící.
www.nzherald.co.nz

Historie drštěk

Dršťky jedli již vaši předci a připravovali z nich pokrm zvaný „pottage“, který se připravoval z masa nebo zeleniny vařených ve vodě. Jelikož byly zdroje potravy omezené, snažili se lidé využít celé zvíře.

Jeden z prvních záznamů o tom, co jsou dršťky, k nám pochází ze starověkého Říma. Odkazovali na „pulmentum“, což byl masový pokrm vyrobený z vařené výstelky kravského žaludku, který měl různé tvary a velikosti.

Další historický odkaz pochází z Francie, kde je konzumovali již ve 12. století.

V Asii můžeme poprvé najít zmínky o dršťkách ve 14. století. Číňané tomu říkali „ch’ang pien“ a jednalo se o pokrm z hovězích drštěk, které se vařily s různými přísadami, jako je sójová omáčka, zázvor, česnek a rýžové víno.

Použité zdroje

What Is Tripe?, Sam Eskenazi, www.thekitchenmagpie.com 15. 05. 2020
What Is Tripe?, Chelsie Kenyon, www.thespruceeats.com 08. 05. 2019
What Is Tripe, What Does Tripe Taste Like?, Jane Wilkins, www.butterypan.com 14. 01. 2022
Tripe: Is It Good for You?, Dan Brennan, www.webmd.com 28. 10. 2020
Tripe, cooked, www.nutritionvalue.org
Chicken liver, braised, www.nutritionvalue.org
Chicken, raw, all classes, heart, www.nutritionvalue.org
Pork, braised, cooked, kidneys, variety meats and by-products, fresh, www.nutritionvalue.org