Grilované maso patří k oblíbeným letním pochoutkám.
Drůbeží maso je rychleji hotové, jemnější, měkčí a dobře natáhne chuť koření.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili recepty na grilovanou drůbež 5x jinak.
Vyzkoušejte vychucené kuřecí paličky, grilovaná kachní prsa či úžasnou glazovanou krůtu!
Naše recepty
Marinády na drůbeží grilovačku
Do marinády se vyplatí nakapat trochu čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Citrusové šťávy nejen dochutí, ale v teplém počasí působí proti rozmnožování bakterií.
Marinády na grilování musí být hustší, proto do základu používáme jen několik lžic oleje nebo jiné kapaliny. Mohou být jak jemné, tak ostré. Na jejich základní přípravu používáme především:
- dobrý olej: olej, který snáší vyšší teploty, vhodný je olivový nebo arašídový
- jogurt: hodí se především na kuřecí maso a doplňujeme jej hlavně bylinkami
- bílé víno: hodí se pro všechny druhy drůbežího masa
- pivo: spolu s kořením se světlé pivo hodí pro všechny druhy masa
- citrusové džusy: vhodné na kuřecí i krůtí maso
- med: kombinujeme jej hlavně s citrusovými šťávami
Marinády pak doplňujeme:
- kořením
- kečupem
- hořčicí
- kořenícími omáčkami
- bylinkami
Maso vkládáme do marinády nejméně na několik hodin. Před grilováním marinádu setřeme a během grilování můžeme zbytkem marinády maso potírat, méně se tak vysuší.
Protože se do marinády vylouží šťáva z masa, nemůžeme ji používat bez tepelné úpravy jako základ studené omáčky.
Inspirovat se také můžete našimi recepty na domácí marinády na maso, díky kterým bude vaše grilovačka jak od masterchefa!
Máte ugrilováno? Podělte se o recept s přáteli na sociálních sítích!