Příprava: 70 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 20 dkg hladké mouky
- 10 dkg polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 dkg droždí
- 2 lžíce cuklru moučky nebo krupice
- cca 2 dl mléka
- 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku. Krém: 1/2 l mléka
- 2 žloutky
- 2 dkg škrobové moučky
- 8 dkg cukru.
Postup receptu
- Kvásek: Do hrnku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 2 lžičky hladké mouky, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít
- Mezitím do mísy prosijeme hladkou i polohrubou mouku a zamícháme do ní špetku soli
- Do mouky vlijeme vzešlý kvásek, přidáme rozpuštěný tuk, zbylé vlažné mléko a cukr
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 45-60 minut
- Pak těsto dělíme na malé kousky zhruba velikosti ořechu, vytvarujeme buchtičky, klademe je na vymazaný plech těsně vedle sebe a promažeme tukem, aby se neslepily
- Necháme je asi 10minut kynout, pak je v troubě upečeme
- Podáváme ještě teplé přelité krémem
- Příprava krému: V troše mléka rozkvedláme škrobovou mouku se žloutky, ostatní mléko přivedeme do varu a zakvedláme do něho mléko s moukou, žloutky a cukr
- Jakmile začne houstnout, odstavíme a nevaříme
- Můžeme dochutit trestí, vanilkou nebo citronovou šťávou