Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Když máme chuť na typicky českou pochoutku, nemusíme chodit do restaurace. Naopak si jí zvládneme připravit vlastnoručně v domácím prostředí a tak skvělou, že se budeme olizovat až na hlavě.

Ingredience:

Na buchtičky:

  • 1 lžička sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2/3 hrnku vlažného mléka
  • 1/2 kostky nesoleného másla
  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 vaječný žloutek
  • Špetka soli

Na vanilkovou omáčku:

  • 6 vaječných žloutků
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkové esence

Na dohotovení:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  • Droždí nasypeme/nadrobíme do misky, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vlažného mléka a při pokojové teplotě necháme 10 minut pracovat.
  • Zbývající mléko nalijeme do malého hrnce, přidáme máslo a necháme společně rozehřát.
  • Mouky prosejeme do misky, přihodíme špetku soli, zbytek cukru, vejce, mléko s rozpuštěným máslem a kvásek.
  • Hněteme tak dlouho, až nám vznikne hladké těsto, které vložíme do mísy a dáme na teplé místo na 1 hodinu kynout.
  • Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů a plech na pečení namažeme olejem nebo rozpuštěným sádlem.
  • Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do dlouhého válečku o průměru 2,5 až 3 cm. Nakrájíme na stejně velké kousky a rukou vytvarujeme do tvaru kuličky.
  • Naskládáme do vymazaného pekáče těsně vedle sebe, přičemž potřeme rozpuštěným máslem tak, aby se dostalo i mezi buchtičky. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut, dokud nezískají zlatavý nádech.
  • Poté vyjmeme upečené buchtičky z trouby a potřeme je horkým rozpuštěným máslem s rumem.
  • Na omáčku dáme žloutky do mísy, přidáme cukr, vanilku a důkladně našleháme. Smetanu ke šlehání ohřejeme v hrnci a pomalu ji za stálého míchání vlijeme do vaječné směsi.
  • Celou směs poté přelijeme zpět do hrnce od smetany a na mírném ohni zahříváme, dokud omáčka neztuhne.
  • Poté přecedíme do čisté misky a necháme vychladnout. Během chladnutí občas promícháme.
  • Buchtičky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a můžeme servírovat.
Mini buchty s pudinkovou omáčkou a vůní vanilky.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.