Důlkové cukroví je o Vánocích velice oblíbené. Použít se dá klidně jeden a ten samý recept na koláčky, jen náplně můžete měnit.
Vyzkoušejte důlkové koláčky s karamelem. Nemusíte používat karamelové salko. Recepty máme i na karamel bez salka (viz níže).
INGREDIENCE NA KOLÁČKY
- 2/3 hrnku nesoleného máslo pokojové teploty
- 1/2 hrnku cukru
- 2 velká vejce (použijete pouze žloutky)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky hladké mouky
INGREDIENCE NA KARAMEL
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku nesoleného másla
- 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání
POSTUP
- Smíchejte 2/3 hrnku másla, cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Rozmixujte ingredience tak, aby se dokonale spojily.
- Přidejte mouku a mixujte suroviny tak, aby vzniklo těsto. Potom ho dejte na 1 hodinu vychladnout do lednice, aby ztuhlo.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Z těsta dělejte kuličky a za pomocí druhého konce vařečky do nich udělejte důlek.
- Důlkové koláčky potom pečte zhruba 7 až 10 minut.
- Smíchejte si hnědý cukr a máslo v malém hrnci. Vařte směs na mírném ohni za stálého míchání, dokud ji nepřivedete k varu.
- Jakmile karamel přivedete k varu, ještě ho minutu míchejte.
- Hrnec následně odstavte a zamíchejte do karamelu šlehačku.
- Jakmile karamel trochu ochladne, dávejte ho do důlkových koláčků.