Máte rádi nasládlou chuť mrkve?
Recepty s dušenou mrkví se dají nakombinovat opravdu dobře a s čímkoliv si jen usmyslíte.
Existuje mnoho variant jak připravit mrkev jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Ale také existuje mnoho výborných způsobů, jak si vařenou mrkev vychutnat i jen jako bezmasé jídlo.
Nuže, pojďme na to.
Naše recepty
Proč bychom měli jíst mrkev pravidelně?
Mrkev je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších druhů zeleniny.
Jistě si většina z vás vzpomene, když vám rodiče a prarodiče říkali, abyste jedli hodně mrkve, protože je zdravá na oči.
Ano, mají pravdu. Mrkev, jak je známo, obsahuje mnoho cenných vitamínů (B, C, D, E, K) a minerálů (např.: sodík, vápník, jód draslík, hořčík, fosfor, selen, mangan, měď, železo), včetně antioxidantů.
Tedy pokud si dáváte mrkev pravidelně, děláte pro sebe a své tělo dobrou věc, protože:
- Mrkev snižuje hladinu cholesterolu
- Vařená mrkev na průjem, syrová je na zácpu
- Mrkev je důležitá pro oči a imunitu
- Zpevňuje a podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy
- Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
- Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny
A to jsme neprošli ani zdaleka všechny blahodárné účinky mrkve.
Zajímavost na závěr:
Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Je jím od roku 2003 vždy 4. dubna. Kromě České republiky mrkev oslavují i další země jako Japonsko, Velká Británie, Austrálie, Rusko, Itálie, Švédsko a Francie. Oslavy jsou ve stylu večírků, dětských oslav s kostýmy a mrkvovými recepty různých chutí.
A jakou další dobrotu si můžete připravit z mrkve? Inspirujte se těmito zdravými recepty na smoothie z mrkve.