Tento recept na kalamáry z chobotnice na červeném víně, fenyklu, rozmarýnu a rajčat se perfektně hodí jako tapa nebo jednoduše ho můžeme podávat s rýží či novými bramborami.
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje (plus navíc na pokapání)
- 1 kg připravené olihně (očištěné a nakrájené na tlusté kroužky)
- 2 cibule (nakrájené)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- Špetka chilli
- Lžička fenyklového prášku
- 3 bobkové listy
- Lžíce rozmarýnu (nahrubo nasekaného)
- Špetka cukru
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 200 ml červeného vína
- Hrst nasekaného koriandru
- Kůra z ½ pomeranče
Postup
- V mělkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme kousky olihně, cibuli a česnek
- Přidáme suché ingredience (kromě koriandru a pomerančové kůry) a začneme vařit asi 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří a cibule nezměkne
- Přidáme ocet a nakrájená rajčata, vaříme další 1 minutu
- Poté zalijeme červeným vínem a okořeníme
- Vaříme, za občasného míchání po dobu 1 hodiny, na nejnižší teplotu ohni, dokud omáčka není bohatá a chobotnice opravdu měkká
- Vypneme teplo a necháme mírně vychladnout
- Oliheň pokapeme trochou olivového oleje a posypeme koriandrem a pomerančovou kůrou