Vynikající dušená kedlubna s řapíkatým celerem, paprikou, mrkví a cuketou je perfektní pro zahřátí a doplnění potřebných vitamínů během podzimních a zimních dní. Skvěle se hodí třeba k vařené rýži nebo čerstvému chlebu.
INGREDIENCE
- 1 velká kedlubna, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 2 jarní cibulky, nakrájené
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené
- 1/2 střední červené papriky, nakrájené
- 1 střední mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1 střední cuketa, nakrájená
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn)
- 1-2 kostky zeleninového bujonu plus 4 šálky vody nebo 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička italského koření
- kajenský pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Na zahuštění:
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a restujte do měkka, asi 2 minuty.
- Vmíchejte česnek, jarní cibulku, papriku, řapíkatý celer, mrkev, cuketu, kedlubnu a čerstvé bylinky; za stálého míchání vařte další minutu.
- Přidejte bujon, zeleninový vývar nebo vodu, italské koření, sušenou cibuli a česnek a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 25 minut.
- Přidejte kajenský pepř a sůl podle chuti.
- Vytvořte kaši z kukuřičného škrobu rozpuštěním 1 lžíce kukuřičného škrobu ve 2 lžících studené vody.
- Zatímco se vše dusí, přidejte do hrnce kašičku, pokrm báječně zhoustne.
- Užijte si to!