Jedná se o variaci klasického zelí, která nikdy nepřestane bavit. Můžete ji podávat například s bulgurem, ale také jako přílohu ke kachně či huse.
Ingredience
- 1 velké červené zelí, cca 1 kg, pokrájené na tenké proužky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
- 2 jablka, například Granny Smith, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky
- 1/3 šálku balzamikového octa
- ¼ lžičky mletého nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
- Připravte zelí a podlejte studenou vodou.
- Mezitím si připravte zbývající přísady.
- Rozpalte olej ve velké pánvi nebo kastrolu a přidejte cibuli.
- Vařte za stálého míchání asi 3 minuty.
- Přidejte 2 lžíce balzamikového octa a za stálého míchání vařte, dokud směs není zlatavá, poté přidejte jablka a míchejte 2 – 3 minuty.
- Zelí sceďte a přidejte do hrnce.
- Důkladně zamíchejte, poté přisypte nové koření, přilijte další 2 lžíce balzamikového octa a podle chuti osolte.
- Společně promíchejte.
- Přiklopte hrnec a za občasného míchání vařte na mírném plameni cca hodinu.
- Přidejte čerstvě mletý pepř, dochuťte a dosolte a podle potřeby přidejte další lžíci nebo dvě balzamikového octa.