Tarhoňa s dušeným hovězím, v originále marhaperkelt je jedním z oblíbených tradičních jídel, která si turisté nenechávají v Maďarsku ujít. Přivézt si kousek této kuchyně až domů však není žádný velký problém. Jak se marhapelket připravuje?
Ingredience
- 500 g hovězí kýty
- 250 g tarhoni
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 čajové lžičky sladké papriky
- 1 PL sádla
- 100 ml červeného vína
- 100 ml rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička kmínu
- 2 PL oleje
- sůl dle chuti
Postup
- Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem. Přidejte sůl a kmín.
- Přidejte na kousky nakrájené hovězí maso a restujte cca 10 minut.
- Odstavte z ohně, přidejte tři čajové lžičky papriky, promíchejte a podlijte malým množstvím vody.
- Duste pod pokličkou přibližně 2 hodiny.
- Přilijte červené víno a rajčatový protlak, promíchejte a vařte ještě další cca 30 minut nebo do okamžiku, až bude maso měkké.
- V mezidobě si připravte tarhoňu. Nejprve ji orestujte dozlatova na oleji.
- Odstavte, přidejte jednu čajovou lžičku sladké papriky, sůl a zalijte vodou.
- Poté vařte přibližně 30 až 40 minut a dle potřeby podlévejte vodou.