Luxusní dlouho dušené maso na zelenině a červeném víně, které se vám rozplyne v ústech, můžete podávat třeba jako delikátní večeři či slavnostní oběd. Servírujte se zelenými fazolkami a polentou.
INGREDIENCE
- 6 jehněčích kolínek (celkem asi 2,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule, nakrájené
- 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 10 stroužků česneku, nasekaných
- 1 (750 ml) láhev suchého červeného vína
- 1 konzerva (800 ml) nakrájených rajčat se šťávou
- 400 ml kuřecího vývaru
- 400 ml hovězího vývaru
- 5 lžiček nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
POSTUP
- Kolínka posypeme solí a pepřem.
- V těžkém velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokém plameni.
- Po dávkách přidáváme kolínka do hrnce a restujeme dohněda ze všech stran, asi 8 minut.
- Přeneste kolínka do misky.
- Do hrnce přidáme cibuli, mrkev a česnek a restujeme dozlatova, asi 10 minut.
- Vmícháme všechny zbývající ingredience.
- Vrátíme kolínka do hrnce a zatlačíme dolů, aby se ponořily.
- Tekutinu přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Zakryjeme a dusíme, dokud maso nezměkne, asi 2 hodiny.
- Odkryjeme hrnec a dusíme, dokud maso nezměkne, asi o 30 minut déle.
- Přeneste kolínka na talíř a zakryjte potravinářskou fólií.
- Omáčku vařte v hrnci do zhoustnutí, asi 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte omáčku přes kolínka a servírujte.