Přestože máme perkelt ve většině případů zažitý jako pokrm z hovězího, není problém jej uvařit i s jiným druhem masa. Ostatně krůta je vděčné maso a hodí se prakticky na cokoliv. Spolu s cibulí tvoří nerozlučné parťáky a postarají se rovněž o luxusní chuť.
Ingredience:
- 1,2 kg krůtích prsou nakrájené na kousky o velikosti sousta
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 300 ml rajčatové omáčky
- 2 lžičky pasty z hovězího bujónu nebo 2 kostky hovězího bujonu
- 1/2 šálku vody
- 3 polévkové lžíce sladké papriky
- 1 lžička octa
- 1/4 hrnku zakysané smetany
- 1 balení vaječných nudlí
Postup:
- Kousky masa osolíme a opepříme. Do velkého hrnce dáme zahřát olej na středně vysokou teplotu.
- Jakmile je horký, přihodíme kousky masa a opečeme ze všech stran. Opečené kousky vyndáme na talíř.
- Do hrnce přidáme cibuli a restujeme dozlatova.
- Maso vrátíme zpět do hrnce. Přilijeme rajčatovou omáčku, ocet i vodu, přihodíme bujon s paprikou.
- Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu na minimum a vaříme 2 hodiny, dokud se maso nerozpadne.
- Sundáme z plotny a necháme 10 minut vychladnout.
- Poté vmícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme a opepříme.
- Uvaříme nudle podle návodu na obalu, naservírujeme na talíř a přelijeme hotovou masovou směsí.