Králík na česneku je vynikající pochoutka pro každého, kdo miluje tento druh masa a česnek jako takový.
Ostatně ten dokáže vyzdvihnout i to absolutně nejnudnější jídlo na vyšší úroveň. Připravte tento recept jako oběd pro své blízké či pohoštění pro přátele, budou vás za to milovat.
Ingredince:
- 1 králík
- 1/2 hrnku mouky
- Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 žlutá cibule
- 1 středně velká mrkev
- 1 červená paprika
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1/4 hrnku octa z bílého vína
- 2 lžičky cukru (krystal, třtinový)
- 1 hrnek bílého vína
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
Na ozdobu:
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 lžíce pražených piniových oříšků
- 2 lžíce smetany
Postup:
- Do mísy dáme mouku a dostatečně osolíme i opepříme. Promícháme a vložíme do ní králíka, kterého si předtím naporcujeme.
- Důkladně jej v mouce obalíme a přebytečnou mouku oklepeme.
- Připravíme si velkou pánev a vlijeme do ní olivový olej, aby se nahřál. Zároveň s olejem přidáme i máslo.
- Jakmile je tuk zahřátý, vložíme do pánve králíka a opékáme ze všech stran, aby zhnědl. Nastavíme si střední oheň, aby se nám králík s moukou nepřipálil.
- Takto zhnědlého králíka odložíme stranou a očistíme si veškerou zeleninu.
- Vše nakrájíme na tenké proužky či kostičky a přihodíme do pánve. Rozmarýn nasekáme a rovněž dáme do pánve. Zakryjeme poklicí a necháme vařit, dokud není zelenina jemná a měkká.
- Potom odklopíme, zvýšíme teplotu, přidáme ocet s cukrem a vaříme po dobu 30 sekund.
- Poté přilijeme víno s kuřecím vývarem, dochutíme a přivedeme k varu.
- Vrátíme králíka do pánve, zaklopíme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.
- Po uplynutí této doby králíka vyjmeme a uložíme na teplé místo, aby nevystydl.
- Snížíme teplotu a ještě 5 minut vaříme. Nakonec ještě přisypeme piniové oříšky se špenátem a zalijeme smetanou. Necháme chvilku vařit a můžeme servírovat. Podáváme na talíři přelité omáčkou.
Tip: Pokud nemáte králíka a přesto se vám tento recept líbí, použijte místo něj kuře. Výsledek bude vynikající.