Úžasný rustikální guláš, který je ideální pro chladnější dny, protože vás skvěle zahřeje. Je vydatný, lahodný a na své mu přijdou i ti, kteří zvěřinu nemají dvakrát v lásce.
Co budete potřebovat
Na paprikové máslo:
- 110 g másla, pokojové teploty
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a mletý černý pepř
Na guláš:
- 700 g srnčího masa vhodného na guláš, nakrájeného na 2,5 cm kousky
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 žlutá cibule, nakrájená
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžíce tamari
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ½ šálku vody
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mleté papriky
- 3 sušené bobule jalovce
- 600 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostky
- 2 lžíce másla
- sůl a mletý černý pepř
Postup
- V misce důkladně promíchejte máslo a papriku.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Odložte na později.
- Polovinu olivového oleje rozehřejte ve velké litinové pánvi se silným dnem na středně vysokém plameni.
- Maso opékejte po dávkách, dokud nebude dobře opečené.
- Bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Když je poslední várka masa dozlatova opečená, vyjměte z pánve a dejte stranou na později.
- Do pánve přidejte mrkev, cibuli a česnek a zbývající olej.
- Restujte minutu nebo dvě.
- Maso vložte zpět do pánve spolu s tamari, smetanou ke šlehání, vodou a kořením.
- Přiveďte k varu.
- Přiklopte poklicí, snižte plamen a nechte 1,5 hodiny vařit.
- Jednou za čas promíchejte.
- Celer orestujte na másle v samostatné pánvi dozlatova.
- Když zbývá přibližně 15–20 minut doby vaření, přidejte k dušenému masu celer.
- Dušené maso podávejte s paprikovým máslem.