Tato dušená vepřová směs obsahuje jemnou vepřovou plec spolu s tou nejlepší podzimní zeleninou a ovocem. Batáty, kedlubny, fazolky a jablka vytváří spolu s masem dokonalou kombinaci chutí, které nikdo neodolá!
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,3 kg vepřové plece bez kosti (přebytečný tuk odstraňte a maso nakrájejte na 5 cm kousky)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička sušené šalvěje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mleté hořčice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 šálek suchého cideru
- 3 lžíce jablečného octa
- ½ kila batátů, oloupaných a nakrájených na kousky o velikosti sousta
- 500 g kedlubny, oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta
- 2 střední pevná sladká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
- 1 šálek zelených fazolek, nakrájených na 2,5 cm kousky
POSTUP
- Předehřejte troubu na 160 °C a posuňte rošt do spodní střední polohy.
- Vepřovou plec osušte papírovými utěrkami a dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci vhodném do trouby na středně vysoké teplotě.
- Postupně do hrnce přidejte vepřové maso a opékejte ze všech stran, 2 až 3 minuty z každé strany.
- Opečené maso dejte do mísy.
- Snižte plamen a z hrnce vylijte všechen tuk kromě 2 polévkových lžic.
- Přidejte cibuli a opékejte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, sušenou šalvěj, sušený tymián, mletou hořčici, muškátový oříšek a kajenský pepř.
- Za stálého míchání restujte do rozvonění asi 1 minutu.
- Přidejte vepřové maso a veškerou šťávu z mísy zpět do hrnce.
- Přidejte vývar a cider.
- Přiveďte k varu, seškrábněte všechny další hnědé kousky ze dna hrnce, přikryjte a vložte do trouby na 2 hodiny.
- Vyjměte hrnec z trouby a přidejte ocet, batáty, kedlubny a jablka.
- Zakryjte a vložte zpět do trouby na dalších třicet minut.
- Hrnec opět vyndejte z trouby a přidejte zelené fazolky.
- Zakryjte a vložte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.