Dušený králík s hořčicí a fenyklem

Dušený králík s hořčicí a fenyklem
Příprava: 30 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 10

Tento recept na králíka dušeného v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína si oblíbíte a to nejen pro jeho jednoduchost, ale hlavně pro tu nezapomenutelnou chuť. Podávejte třeba s polentou.

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku dijonské hořčice
  • 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
  • jeden 3kilový králík, naporcovaný na přední a zadní běhy a 1 celý hřbet, vše s kostí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na centimetrové kostičky
  • 1 fenykl, nakrájený na centimetrové kostky
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 listy šalvěje
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky králičího nebo kuřecího vývaru
  • polenta, k podávání

Postup

  • V misce smíchejte dijonskou hořčici a hořčičná semínka.
  • Části králíka dochuťte solí a pepřem.
  • Potřete hořčicí celé kousky králíka.
  • Přikryjte a dejte přes noc do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej.
  • Přidejte kousky králíka a opékejte na mírném ohni, dokud nezezlátnou, asi 2 minuty z každé strany; kousky opatrně otáčejte, aby na králíkovi zůstalo co nejvíce hořčičné kůrky.
  • Přendejte králíka na talíř.
  • Na pánev přidejte cibuli, fenykl, tymián, rozmarýn a šalvěj.
  • Zakryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
  • Přidejte víno a vařte, seškrábejte opečené kousky ze dna pánve.
  • Přidejte vývar a přiveďte k varu.
  • Kousky králíka přidejte do pánve.
  • Pánev přikryjte a králíka duste v horní třetině trouby asi 50 minut, dokud nezměkne.
  • Odkryjte a duste dalších 10 minut.
  • Přendejte králíka na talíř.
  • Bylinky vyhoďte.
  • Omáčku vařte na vysoké teplotě, dokud se tekutina nezredukuje o dvě třetiny, asi 5 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem a kousky králíka vraťte do omáčky prohřát.
  • Podávejte v mělkých miskách na polentě.
Králík dušený v lahodné omáčce z fenyklu, hořčice, bylinek a bílého vína v hrnci a vedle je položená miska polenty.
www.foodandwine.com

A co naše zajímavé recepty na králíka s česnekem? Ideální jako chutná večeře či menší oběd!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.