Bohatá a chutná omáčka z bílého vína, kuřecího vývaru, hořčice, čerstvých bylinek, kaparů a crème fraîche servírovaná s kusy králíka je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 1 (3 až 4 kilový) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
- sůl a pepř
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 a ½ lžíce oleje
- 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 a ½ šálků kuřecího vývaru
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- pár snítek tymiánu
- 12 listů šalvěje
- ½ šálku crème fraîche
- 1 lžička nasekaných kapar
- nakrájená pažitka na ozdobu
Postup
- Králíka dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte velkou hlubokou, těžkou pánev na středně vysokém plameni.
- Přidejte máslo a olej.
- Na rozpáleném tuku opékejte králičí maso po dávkách asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
- Opečeného králíka vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, asi 5 až 6 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Posypte cibuli moukou a míchejte, dokud se mouka dobře nezapracuje.
- Poté vařte asi minutu.
- Přidejte víno a 1 šálek vývaru a šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
- Přidejte tymián a šalvěj.
- Pánev přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
- Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná budete muset vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
- Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
- Dejte pánev na sporák na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
- Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Ochutnejte omáčku a případně dochuťte.
- Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
- Posypte pažitkou.
- Nechte si chutnat!
Inspirujte se i našimi další recepty s králíkem a zaručeně si pochutnáte! Máme pro vás pečené i dušené varianty.