To že se dají z dýně připravit luxusní dezerty víme asi všichni. Ale už jste zkoušeli dýňovou roládu? Měkké piškotové těsto s dýňovou příchutí plněné tou nejkrémovější kokosovou náplní potěší vaše chuťové buňky a vy nikdy nebudete mít této lahůdky dost!
Co budete potřebovat
- 5 vajec, oddělených na žloutky a bílky
- 2/3 šálku cukru
- 1/3 šálku konzervovaného dýňového pyré
- 1 lžička skořice
- 2/3 šálku dortové mouky
- sůl
- 1 lžička jedlé sody
- 1 šálek rozpuštěného másla plus 3 lžíce navíc
- 3 šálky moučkového cukru plus navíc
- 1 lžička kokosového extraktu
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 1 šálek strouhaného kokosu
Postup
- Kokos rozložte v rovnoměrné vrstvě na plech.
- Pečte 15-20 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů Celsia a každých 5 minut promíchejte, aby se nepřipálil.
- Nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Postříkejte plech na pečení olejem ve spreji a vyložte pečícím papírem.
- Pečící papír opět postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
- V míse ušlehejte žloutky do husté a zlatavé směsi.
- Postupně zašlehejte 1/3 šálku cukru, dýňové pyré a skořici.
- V míse mixéru šlehejte bílky pomocí šlehacího nástavce, dokud se v nich nezačnou tvořit poloměkké vrcholky.
- Postupně zašlehejte 1/3 šálku zbývajícího cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se ze směsi netvoří tuhé vrcholy.
- Opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- Smíchejte dortovou mouku, ¼ lžičky soli a jedlou sodu a poté přimíchejte 3 lžíce rozpuštěného máslo.
- Promíchejte s vaječnou směsí a těsto nalijte na připravený plech.
- Pečte 12 minut.
- Po vytažení z trouby těsto ihned posypte moučkovým cukrem.
- Opatrně těsto vyklopte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem.
- Odstraňte pečící papír.
- Rolujte těsto pomocí ručníku, počínaje kratším koncem.
- Nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň.
- V míse mixéru vyšlehejte 1 šálek másla do lehké a nadýchané konzistence.
- Po jednom šálku pomalu zašlehejte moučkový cukr.
- Přidejte kokosová extrakt, smetanu a špetku soli.
- Míchejte, dokud nebudete mít hladký krém.
- Přimíchejte kokos.
- Pomalu rozbalte těsto.
- Celé těsto potřete máslovým krémem.
- Opatrně roládu srolujte a položte na servírovací talíř švem dolů.
- V případě potřeby ořízněte konce.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Máme pro vás 9 luxusních variant!