Tohle je přesně typ dezertu, který si zamiluje úplně každý. Dýňová roláda plněná luxusní karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy, které jí dodávají úžasnou chuť a texturu, je delikatesa, kterou po vás každý bude chtít znovu a znovu.
Co budete potřebovat
Na karamelovou omáčku:
- 100 g cukru
- 30 ml vody
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla, pokojové teploty
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Na těsto:
- 3 velká vejce
- 200 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
- 160 g dýňového pyré
- 1/2 lžičky soli
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky zázvoru
Na ořechovou náplň:
- 100 g pekanových ořechů, opečených
Na karamelovou náplň:
- 230 g sýru Philadelphia nebo Mascarpone, pokojové teploty
- 60 g karamelové omáčky viz výše
- 30 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 g smetany ke šlehání, vychlazené
Na posypání:
- moučkový cukr
Na ozdobení (volitelně):
- tyčinky skořice
- bobule physalis (mochyně)
- šlehačka
Postup
- Vložte cukr a vodu do hrnce na středně vysoký plamen a vařte bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezíská karamelovou barvu.
- Hrnec sundejte z plotny a přidejte smetanu.
- Vařte asi 1 minutu za stálého míchání vařečkou do hladka.
- Odstraňte z ohně a přidejte vanilkový extrakt, máslo a sůl.
- Dobře promíchejte dohladka.
- Přendejte do mísy a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Pekanové ořechy dejte na plech a pečte 15 minut.
- Když jsou vychladlé, nakrájejte je na malé kousky a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte vejce a cukr a míchejte 5-7 minut, dokud nebude směs světle žlutá, hustá a pěnivá.
- Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- Přidejte dýňové pyré a citronovou šťávu a promíchejte.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
- Jemně vmíchejte moučnou směs do dýňové směsi.
- Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte 13-15 minut.
- Těsto nechte 5 minut vychladnout na plechu.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Vyklopte těsto na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem.
- Srolujte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte Philadelphii nebo Mascarpone s moučkovým cukrem, karamelovou omáčkou, skořicí a vanilkovým extraktem.
- V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Smetanu jemně vmíchejte do karamelové směsi.
- Těsto rozbalte a rovnoměrně potřete karamelovou náplní.
- Posypte náplň nakrájenými pekanovými ořechy.
- Zarolujte.
- Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Volitelně potřete vršek šlehačkou a přidejte physalis a tyčinky skořice.
- Podávejte pokapané zbylou karamelovou omáčkou.
Vyzkoušejte i naše další recepty na jahodové dezerty, které vás nikdy nezačnou nudit!
Na své si přijdou jak milovníci pečení, tak i ti, kteří upřednostňují nepečené dobroty.