Dýňová roláda s karamelovou náplní a pekanovými ořechy

Dýňová roláda s karamelovou náplní a pekanovými ořechy
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 10

Tohle je přesně typ dezertu, který si zamiluje úplně každý. Dýňová roláda plněná luxusní karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy, které jí dodávají úžasnou chuť a texturu, je delikatesa, kterou po vás každý bude chtít znovu a znovu.

Co budete potřebovat

Na karamelovou omáčku:

  • 100 g cukru
  • 30 ml vody
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla, pokojové teploty
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Na těsto:

  • 3 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 160 g dýňového pyré
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky zázvoru

Na ořechovou náplň:

  • 100 g pekanových ořechů, opečených

Na karamelovou náplň:

  • 230 g sýru Philadelphia nebo Mascarpone, pokojové teploty
  • 60 g karamelové omáčky viz výše
  • 30 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 g smetany ke šlehání, vychlazené

Na posypání:

  • moučkový cukr

Na ozdobení (volitelně):

  • tyčinky skořice
  • bobule physalis (mochyně)
  • šlehačka

Postup

  • Vložte cukr a vodu do hrnce na středně vysoký plamen a vařte bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezíská karamelovou barvu.
  • Hrnec sundejte z plotny a přidejte smetanu.
  • Vařte asi 1 minutu za stálého míchání vařečkou do hladka.
  • Odstraňte z ohně a přidejte vanilkový extrakt, máslo a sůl.
  • Dobře promíchejte dohladka.
  • Přendejte do mísy a nechte vychladnout.
  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Pekanové ořechy dejte na plech a pečte 15 minut.
  • Když jsou vychladlé, nakrájejte je na malé kousky a dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  • Do velké mísy přidejte vejce a cukr a míchejte 5-7 minut, dokud nebude směs světle žlutá, hustá a pěnivá.
  • Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  • Přidejte dýňové pyré a citronovou šťávu a promíchejte.
  • Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
  • Jemně vmíchejte moučnou směs do dýňové směsi.
  • Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
  • Pečte 13-15 minut.
  • Těsto nechte 5 minut vychladnout na plechu.
  • Poprašte moučkovým cukrem.
  • Vyklopte těsto na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem.
  • Srolujte a nechte vychladnout.
  • V míse smíchejte Philadelphii nebo Mascarpone s moučkovým cukrem, karamelovou omáčkou, skořicí a vanilkovým extraktem.
  • V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Smetanu jemně vmíchejte do karamelové směsi.
  • Těsto rozbalte a rovnoměrně potřete karamelovou náplní.
  • Posypte náplň nakrájenými pekanovými ořechy.
  • Zarolujte.
  • Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  • Poprašte moučkovým cukrem.
  • Volitelně potřete vršek šlehačkou a přidejte physalis a tyčinky skořice.
  • Podávejte pokapané zbylou karamelovou omáčkou.
Dýňová roláda plněná karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy ozdobená tyčinkami skořice a mučenkou.
www.homecookingadventure.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na jahodové dezerty, které vás nikdy nezačnou nudit! 
Na své si přijdou jak milovníci pečení, tak i ti, kteří upřednostňují nepečené dobroty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.