Pokud existuje chutný sezónní houbový guláš, který stojí za to ochutnat, pak je to rozhodně tento vegetariánský pokrm. Třeba maďarský guláš vyžaduje kvalitní jemné hovězí maso, tady je hlavní hvězdou dýně, která sekunduje hlívě ústřičné.
Ingredience:
- 600 g máslové dýně
- 6 kusů hlívy ústřičné
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek oregana
- 2 hrnky cizrny
- 4 polévkové lžíce rajčatového pyré
- 1 lžička mleté sladké papriky (kdo má rád pikantní, dá 1/2 lžičky pálivé)
- 2 hrnky vody
- 1/2 hrnku červeného vína
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl podle chuti
- 1/4 mletého černého pepře
Postup:
- Dýni zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky asi 1 x 1 cm.
- Cibuli s česnekem očistíme a nakrájíme na plátky.
- Oregano zbavíme stonků a několik lístků si odložíme stranou na později.
- Do pánve dáme rozehřát 3 polévkové lžíce oleje a vhodíme dýni s cibulí i česnekem.
- Osmahneme na středním ohni cca 5 – 6 minut, občas zamícháme.
- Přilijeme červené víno s vodou, zasypeme oreganem a paprikou.
- Přihodíme rajčatovou pastu, promícháme a přivedeme k varu.
- Osolíme a opepříme. Necháme vařit na mírném ohni 15 – 20 minut.
- Cizrnu vyklopíme do síta a scedíme.
- Opláchneme hlívu ústřičnou a nakrájíme na kousky.
- Obojí přidáme do pánve a vaříme ještě dalších 5 minut.
- Před servírováním ozdobíme lístky oregana, co jsme si dali předtím na stranu.