Tahle buchta z dýně je oblíbená díky směsi koření, kterou je provoněná, ale i vláčností a jemností. Navíc je hotová rychlostí blesku.
Ingredience:
- 1 hrnek teplého mléka
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 sáček instantního droždí
- 1/2 hrnku rozvařené dýně
- 1/2 hrnku změklého másla
- 2 lžičky skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky nového koření
- špetka mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup:
- Do mísy dále teplé mléko a přidáme sůl s cukrem.
- Důkladně rozmícháme a přisypeme instantní droždí.
- Chvilku počkáme a přihodíme změkčené máslo, dýni, koření, vanilku a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Po částech zapracujeme mouku, a když máme už poslední, vyklopíme těsto na vál a pořádně hněteme.
- Dobré je, aby se těsto hnětlo minimálně 7 minut. Díky tomu bude hladké a elastické.
- Správně vypracované těsto musí zůstat lehce lepkavé, ale nesmí se lepit na ruce.
- Připravíme si skleněnou misku, vymažeme jí olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme.
- Odložíme na teplé místo a necháme 35 minut kynout.
- Poté těsto vyklopíme z misky, znovu trochu prohněteme a poté rozdělíme na 15 stejných kuliček.
- Samozřejmě, že jich může být více či méně, záleží na tom, jak velké uděláme.
- Hotové buchty naskládáme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem.
- Zakryjeme, a ještě je dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
- Potom si předehřejeme troubu na 180°C.
- Buchty vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, aby byl jejich povrch zlatohnědý.
- Upečené pocukrujeme.
Tip: Kdo si chce trochu dopřát, může buchty rozpůlit, namazat oblíbenou marmeládou a ještě namočit do čokoládové polevy.
Tip: Podáváme s oblíbenou polevou, jako je například karamelová, čokoládová, pomerančová nebo jen tak se šlehačkou či zmrzlinou.