Dýňové buchty na plech

Dýňové buchty na plech
Příprava: 30 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 15

Tahle buchta z dýně je oblíbená díky směsi koření, kterou je provoněná, ale i vláčností a jemností. Navíc je hotová rychlostí blesku.

Ingredience:

  • 1 hrnek teplého mléka
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček instantního droždí
  • 1/2 hrnku rozvařené dýně
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 2 lžičky skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup:

  • Do mísy dále teplé mléko a přidáme sůl s cukrem.
  • Důkladně rozmícháme a přisypeme instantní droždí.
  • Chvilku počkáme a přihodíme změkčené máslo, dýni, koření, vanilku a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Po částech zapracujeme mouku, a když máme už poslední, vyklopíme těsto na vál a pořádně hněteme.
  • Dobré je, aby se těsto hnětlo minimálně 7 minut. Díky tomu bude hladké a elastické.
  • Správně vypracované těsto musí zůstat lehce lepkavé, ale nesmí se lepit na ruce.
  • Připravíme si skleněnou misku, vymažeme jí olejem, dáme do ní hotové těsto a zakryjeme.
  • Odložíme na teplé místo a necháme 35 minut kynout.
  • Poté těsto vyklopíme z misky, znovu trochu prohněteme a poté rozdělíme na 15 stejných kuliček.
  • Samozřejmě, že jich může být více či méně, záleží na tom, jak velké uděláme.
  • Hotové buchty naskládáme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem.
  • Zakryjeme, a ještě je dáme na 20 minut kynout na teplé místo.
  • Potom si předehřejeme troubu na 180°C.
  • Buchty vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, aby byl jejich povrch zlatohnědý.
  • Upečené pocukrujeme.

Tip: Kdo si chce trochu dopřát, může buchty rozpůlit, namazat oblíbenou marmeládou a ještě namočit do čokoládové polevy.

Plněné buchty z dýně s vůní skořice.
Zdroj: https://www.tastesoflizzyt.com

Tip: Podáváme s oblíbenou polevou, jako je například karamelová, čokoládová, pomerančová nebo jen tak se šlehačkou či zmrzlinou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.