Nadýchané, lahodné a zdravé lívanečky z dýně a ovesných vloček, příjemně oslazené javorovým sirupem, jsou dokonalým bezlepkovým jídlem, které lze připravit přimo v mixéru.
Ingredience
- ¾ šálku dýňového pyré
- 2 velká vejce
- ⅔ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka (nebo mléka dle výběru)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 1,5 šálků ovesných vloček, bez lepku, pokud chcete
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1/4 čajové lžičky soli
- kokosový nebo olivový olej na smažení
Postup
- Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude směs zcela hladká, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Mírně potřete pánev kokosovým nebo olivovým olejem a dejte na střední plamen.
- Jakmile je pánev horká, přidejte na ni asi 1/3 šálku těsta na každý lívanec.
- Těsto může být husté, takže budete muset použít lžíci, aby se trochu rozložilo.
- Lívance smažte hned po umíchání těsta, jinak bude těsto příliš hutné.
- Smažte 2–4 minuty, dokud na okrajích lívanců neuvidíte několik bublin.
- Otočte lívance a smažte dozlatova.
- Pokud zjistíte, že hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu.
- Pánev očistěte a opakujte s dalším množstvím oleje a zbývajícím těstem.
- Celkem by vám mělo vyjít 6 lívanců.
- Dobrou chuť!