Tímhle rizotem s máslovou dýní se na prvním rande rozhodně blýsknete! Potřebujete na něj pouhých 10 ingrediencí, je dokonale krémové a plné příjemných podzimních chutí.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 1/2 lžičky mořské soli a více podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky máslové dýně, nakrájené na cca 0,6 cm kostky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo šalvěje
- 1 šálek nevařené rýže Arborio
- ½ šálku suchého bílého vína
- 4 šálky ohřátého zeleninového vývaru
- nakrájená čerstvá petrželka nebo malé lístky šalvěje na ozdobu (volitelně)
- ½ šálku strouhaného pecorina nebo parmazánu k servírování (volitelně)
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli, sůl a trochu mletého pepře a restujte 2 až 3 minuty.
- Přidejte máslovou dýni a vařte 6 až 8 minut.
- Dále přidejte česnek, rozmarýn a rýži.
- Promíchejte a nechte asi 1 minutu vařit a poté přilijte víno.
- Míchejte a vařte 1 až 3 minuty, nebo dokud se víno nesvaří.
- Přilívejte vývar po ¾ šálku najednou a neustále míchejte, aby se každý přídavek vývaru absorboval před přidáním dalšího.
- Vařte, dokud máslová dýně nezměkne a rizoto není měkké a krémové.
- Podle chuti okořeňte.
- Ozdobte petrželkou nebo lístky šalvěje a podávejte podle chuti se strouhaným sýrem.
Vychutnejte si i naše nejlepší recepty na zapečenou růžičkovou kapustu v různých obměnách! Díky nám si jí zamiluje každý. Ochutnejte ji se sýrem, slaninou, bramborami, smetanou nebo na pikantní způsob.