Smetanovou chuť dýňového rizota krásně osvěží a odlehčí krevety, nebo jiné mořské plody. V kombinaci s vínem a šalvějí je to naprosto bez chybičky.
Ingredience
- 190 g Arborio rýže
- 1 bílá cibule
- 400 g špagetové dýně
- 200 g krevet
- 1 l zeleninového vývaru
- 125 ml bílého vína
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- čerstvá šalvěj
Postup
- Dýni oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kostky.
- Troubu předehřejte na 180°C, dýni rozložte na vymazaný plech, osolte, opepřete, promíchejte a dejte péct na 20 minut.
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte trochu másla, cibuli a pozvolna osmažte.
- Po 2 minutách přisypte rýži, promíchejte, zalijte vínem a nechte ho odpařit.
- Přilijte naběračku vývaru, promíchejte a počkejte než rýže tekutinu absorbuje a poté přilijte další naběračku. Průběžně míchejte. Pokračujte dokud rýže nezměkne na skus.
- Poté přidejte krevety a pečenou dýni a vařte ještě 5 minut, podle potřeby přilijte další vývar.
- Osolte, opepřete, vmíchejte čerstvou nadrobno nasekanou šalvěj a můžete servírovat.