Toto je NEJLEPŠÍ recept na koláč s dýní! Připravte si ho s konzervovaným nebo čerstvým dýňovým pyré kdykoli, kdy vás přepadne nálada na pravou podzimní sladkou dobrotu.
Co budeme potřebovat
- 2 velká vejce
- 1 velký vaječný žloutek
- 125 g hnědého cukru
- 80 g bílého cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- špetka kardamomu
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 400 g dýňového pyré
- 300 ml husté smetany
- 1 listové těsto
Postup
- Vyložte hlubokou koláčovou formu listovým těstem a nechte ho zmrazit alespoň na 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Smíchejte vejce, hnědý cukr, bílý cukr, sůl, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček, kardamom a citronovou kůru.
- Vmícháme dýňové pyré a smetanu.
- Šlehejte, dokud není vše dobře promícháno.
- Směs bude tekutá, ale ztuhne v troubě.
- Náplň nalijte do vychlazeného těsta.
- Pečte v troubě při vysoké teplotě 200 stupňů po dobu 15 minut.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů.
- Koláč je hotový, když špička nože vložená do středu vyjde vlhká, ale relativně čistá.
- Střed by se měl sotva hýbat. Pečeme 45 – 60 minut.
- Dýňový koláč ochlaďte na mřížce po dobu 2 hodin.
- Podávejte se šlehačkou.
Vyzkoušejte i další osvědčené recepty na sladké rolády, které můžete touto marmeládou naplnit!