Tento koláč s pekanovými oříšky v sobě spojuje vláčnou koláčovou krustu, hladkou a kořeněnou náplň a sladko-slanou křupavou polevu. Dýně je univerzální surovinou, kterou si můžete připravit na sto způsobů, inspirujte se těmito recepty s dýní.
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
- 425 g dýňového pyré
- 2 velká vejce
- 200 g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 160 ml husté smetany
- 80 ml plnotučného mléka
Na pekanovou vrstvu
- 130 g jemně nasekaných pekanových ořechů
- 100 g cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- na ozdobu: mořská sůl a šlehačka
Postup
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Koláčové těsto vyložte pečicím papírem, naplňte závažím na koláč nebo sušenými fazolemi.
- Krustu předpečte 10 minut.
- Okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem. Propíchněte spodek krusty po celém povrchu vidličkou, a vraťte krustu (bez závaží a pečícího papíru) do trouby na dalších 7–8 minut.
- Dýni, vejce, hnědý cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, černý pepř, smetanu a mléko ušlehejte ve velké míse, dokud se úplně nespojí.
- Nalijte náplň do teplé kůry.
- Pečte 50–55 minut nebo dokud se střed přestane chvět.
- Pomocí vidličky promíchejte pekanové ořechy a hnědý cukr. Zakápněte medem a míchejte, dokud se nespojí.
- Lžící naneste směs na koláč a poté jí velmi jemně zatlačte lžící nebo vidličkou, aby se přilepila na náplň.
- Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 15 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a položte na mřížku, aby úplně vychladl, alespoň 3-4 hodiny.