Tento recept má jednu velkou výhodu- na rozdíl od sezónního ovoce, které je zpravidla nutné zpracovat rychle, aby se nezkazilo, můžete dýňovou marmeládu vyrobit kdykoliv během roku. Kromě dýně hokkaido můžete použít i máslovou dýni. Hotový džem se hodí nejen na mazání pečiva, ale pokud spěcháte, můžete jej použít i jako základ do dýňového koláče.
INGREDIENCE
- 900 g dýně zbavené stopky, dužiny a semínek
- 265 g cukru
- 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 1/2 vanilkového lusku
POSTUP:
- Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky a vložte do hrnce s pařáčkem.
- Podlijte vodou a vařte v páře cca 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
- Opatrně odstraňte slupky a dýni rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Přijdete cukr, pomerančovou a citronovou šťávu a sůl. Vyškrábněte vnitřek vanilkového lusku a všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
- Po cca deseti minutách by měla hmota zhoustnout.
- Vypněte plotýnku a džem ihned plňte do připravených sterilizovaných sklenic.
- Ihned zavřete a postavte dnem vzhůru, dokud sklenice nevychladnou.
- Takto zavařený dýňový džem vám vydrží několik měsíců.