Z plodů josty se dá připravit báječný džem s plnou chutí bez nutnosti přidávat pektin. Potřebný cukr se bude lišit v závislosti na zralosti ovoce a vaších chuťových preferencích.
Ingredience
- 4 šálky josty, odstopkované
- 2-4 hrnky cukru
- 1/4 šálku limetkové šťávy
Postup
- Jostu omyjte a odstopkujte a přiveďte k varu ve velkém hrnci se 1/4 šálkem limetkové šťávy.
- Poté, co bobule začnou pouštět šťávu, přidejte cukr a před ochutnáním několik minut povařte, abyste zkontrolovali sladkost.
- V případě potřeby přidejte více cukru a pokračujte ve vaření.
- Zkoušku tuhosti udělejte tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout, a pokud nestéká, je hotový.
- Nalijte do sterilizovaných půllitrových sklenic a zpracujte 10 minut ve vodní lázni.
- Vyjměte sklenice z vody a nechte přes noc vychladnout na ručníku nebo horké podložce.
- Užijte si to!
Vyzkoušejte i naše další recepty na domácí zmrzlinu a připravte si skvělé letní osvěžení!